Sarah Birebi werkt bij Amnesty International Nederland. Wat is het nut van demonstreren?

Interview
Al bijna zes jaar werkt Sarah Birebi (30) bij Amnesty International Nederland. Eerst als vrijwilliger, daarna in vaste dienst. Sinds juli werkt ze mee aan de uitvoering van de campagne Right to protest, waarmee ze iedereen wil laten zien hoe belangrijk demonstreren is. ‘Als ik mijn overtuiging alleen deel met vrienden in de kroeg, dan hoort niemand er verder over.’
Annelies Buit
zaterdag 12 november 2022 om 02:00 aangepast 00:28
Sarah Birebi van Amnesty International Nederland
Sarah Birebi van Amnesty International Nederland beeld Leonard Walpot
Goed Werk

Wat is het nut van demonstreren?

‘Je laat daarmee zien dat er draagvlak is voor een onderwerp. Kijk naar de zorgwekkende berichten over de omstandigheden in Ter Apel. Dan is het belangrijk op de Dam te staan. Daarmee laat je de autoriteiten zien: er is draagvlak voor een humanere opvang van asielzoekers. Als ik meeloop met een demonstratie, krijg ik daar vaak reacties op. 

Mensen zeggen: als je vandaag demonstreert tegen racisme, denk je dan dat er morgen geen racisme meer is? Nee, natuurlijk niet. Maar als ik mijn overtuiging alleen deel met mijn vrienden in de kroeg, dan hoort niemand er verder over, laat staan de beleidsmakers in Den Haag. En dan verandert er niets. Dat vind ik frustrerend. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Leiderschap moet altijd dienend zijn, het gaat niet om de leider', vindt deze leiderschapsexpert

Het niveau van leiderschap in Nederland moet flink omhoog, vindt Lennart van der Kraan (31). Daarom moet er volgens hem meer aandacht naar het goed voorbereiden en begeleiden van een leidinggevende.

Afbeelding

Hoe communiceer je krachtig als leider? Vier tips van een communicatiecoach

De Amerikaanse spreker, schrijver en communicatiecoach Carmine Gallo onderzocht wat het geheim is van krachtige zakelijke communicatie en analyseerde hoe topleiders communiceren. Hij geeft vier technieken die goed werken.

Afbeelding

Sarah Birebi werkt bij Amnesty International Nederland. Wat is het nut van demonstreren?

Al bijna zes jaar werkt Sarah Birebi (30) bij Amnesty International Nederland. Sinds juli werkt ze mee aan de uitvoering van de campagne Right to protest, waarmee ze iedereen wil laten zien hoe belangrijk demonstreren is.

Afbeelding

Noortje Rozema bindt de strijd aan tegen eenzaamheid, dankzij een inloop voor ouderen in Utrecht

Noortje Rozema (41) zag veel eenzaamheid onder de ouderen die ze als wijkverpleegkundige bezocht. Daarom startte ze zeven jaar geleden met Oog voor Utrecht. ‘Is de inloop op hun marktdag? Dan komen ze niet.’

Afbeelding

Wil je extravert overkomen? Dan moet je snel antwoorden bij je sollicitatie

Iemand die kort pauzeert, voordat hij op een vraag antwoordt, wordt sneller als introvert beoordeeld dan iemand die onmiddellijk antwoord geeft. Dat schrijven onderzoekers. Hoe komt dat?

Afbeelding

Annemiek wil haar werk doen ‘zoals Jezus deed’: ‘Mensen opzoeken en helpen met hun problemen’

Als ambulant begeleider bij Stichting Ontmoeting helpt Annemiek Bolle (22) midden in Rotterdam Kralingen mensen hun leven weer op de rails te krijgen. ‘Ik ben altijd weer verrast hoeveel we als mensen gemeen hebben.’