Voormalig topschaatser Mark Tuitert: ‘Ik probeerde als kind mijn ouders bij elkaar te brengen’

Interview
Was zijn carrière de moeite waard als hij geen olympisch kampioen was geworden? Voor Mark Tuitert is het antwoord daarop volmondig ‘ja’. Tijdens zijn loopbaan als schaatser kreeg hij te maken met verschillende tegenslagen, waaronder de vechtscheiding van zijn ouders. ‘De stoïcijnse filosofie heeft me geholpen de band met mijn vader te herstellen.’
Jasper den Boon
vrijdag 4 november 2022 om 09:30 aangepast 10:31
Mark Tuitert: 'Het is doodeng om aan de start te staan van een olympische race.'
Mark Tuitert: 'Het is doodeng om aan de start te staan van een olympische race.' beeld Dirk Hol
Zeven Deugden Niet te missen

wijsheid

‘Vlak voordat ik mijn hoogtepunt als schaatser beleefde, de olympische titel 1500 meter in 2010, moest ik een van de moeilijkste keuzes uit mijn leven maken. Mijn moeder was al jaren depressief, waardoor ze de reis naar Canada niet zou trekken. Tijdens eerdere wedstrijden was ze weleens meegegaan. Dat ging niet goed. Mijn familie was vooral met haar bezig tijdens zo’n reis en ze beleefde er zelf ook geen plezier aan. Natuurlijk lijkt het volkomen logisch om je moeder mee te nemen, maar in deze situatie vond ik het de juiste keuze om zonder haar naar Vancouver te gaan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marian Spier is een onzichtbare influencer op het wereldtoneel: 'Voor alles is een oplossing'

Vanuit de hele wereld kloppen ze aan bij Marian Spier (53): met hulpvragen om complexe vraagstukken vlot te trekken. Ze spart met vooraanstaande figuren op het wereldtoneel. ‘Hoop brengen is de kern van mijn bestaan’

Afbeelding

Sander de Kramer brengt hoop op plekken waar weinig mensen dat durven: 'Ze dachten dat ik Jezus was'

Zijn antenne voor onrecht staat nooit uit. Als journalist ging Sander de Kramer (49) voor een reportage naar Sierra Leone. Hij werd diep geraakt door het lot van de weeskinderen in de diamantmijnen en besloot ze te bevrijden.

Afbeelding

Jan Troost heeft 'brozebottenziekte' en uitgezaaide kanker: 'Liefde is het mooiste wat je kan overkomen'

Ruim vijftig jaar heeft Jan Troost gevochten voor gelijke rechten voor gehandicapte mensen. Door zijn brozebottenziekte lag hij vaak in het ziekenhuis en zag hij veel kinderen sterven. Maar nu is ook hij terminaal.

Afbeelding

Minister Robbert Dijkgraaf: 'Het leven wordt op lange termijn alleen maar beter door veel kennis'

Na een carrière als topwetenschapper verruilde minister Robbert Dijkgraaf (D66) de wis- en natuurkundige wereld voor de onstuimige politiek. ‘Zelf denk ik dat toeval een grote rol speelt.’

Afbeelding

Sopraan Francis van Broekhuizen: 'Ik heb een kinderlijk geloof. Dat komt steeds weer boven'

Sopraan Francis van Broekhuizen is bekend vanwege haar deelname aan tv-programma’s. Ze is grappig, maar gebruikt haar podium ook om op te komen voor minderheden en haar liefde voor klassiek muziek door te geven.

Afbeelding

Psycholoog Michelle van Dusseldorp hoopt dat Nederlandse christenen meer leren genieten

Liefde is veel meer dan romantiek. En wie echt aan de slag wil met bijbelse begrippen als 'de minste' en 'dienstbaar' zijn, moet eerst een eigen identiteit ontwikkelen, zegt psycholoog Michelle van Dusseldorp.