Het weekend van koster Evert: ‘Ik ben wel gewend op zondag te werken’

Achtergrond
Evert van Wincoop (66) rijdt op de vrachtwagen. Vaak samen met een collega, soms alleen. Over het algemeen vervoert hij pluimvee – kippen, kalkoenen, eenden – van Noord-Frankrijk naar een slachterij in Cloppenburg, Duitsland. Meestal vertrekt hij zondag in de namiddag, eens in de zes weken al op zaterdag.
Helga van Kooten
zaterdag 22 oktober 2022 om 02:51
Evert van Wincoop, koster bij evangelische gemeente de Ark in Nijkerk.
Evert van Wincoop, koster bij evangelische gemeente de Ark in Nijkerk. beeld Carel Schutte

Van Wincoop was niet altijd vrachtwagenchauffeur; vroeger was hij veehouder. ‘Maar toen hadden we zo’n zelfde periode als nu, dat de overheid het de boeren moeilijk maakt, en toen heb ik de handdoek in de ring gegooid.’ 

Dat deed hij overigens niet van de ene op de andere dag; eerst combineerde hij de boerderij met ander werk. ‘Dan molk ik ’s ochtends vroeg de koeien en bracht ik daarna kinderen naar zwemles. Maar ja, op dat rondje naar het zwembad ben je na een paar maanden wel uitgekeken. Collega’s reden op Spanje – dat leek me ook wel wat. Dus toen ben ik helemaal overgestapt.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Annelies besteedt veel tijd aan social media, maar 'school krijgt altijd voorrang'

Annelien Lemstra (20) uit Amsterdam, is wel in voor een potje schaken, schaamt zich soms een beetje voor haar schermtijd en heeft creatieve hobby’s. 'Hoewel ik me focus op m’n studie, ben ik wel in voor een potje schaken.'

Afbeelding

Kyra over haar moestuin: 'Het proces van zaaien en groeien brengt me tot verwondering'

Vandaag vertelt Kyra de Vreeze (42) uit Doorn over wat ze leert van haar tuin. Ze studeerde natuur-geneeskunde en droomde van een boerderij met grote moestuin tot ze besefte dat ze ook op haar balkon kon beginnen.

Afbeelding

'Je hoeft nóóit bang te zijn om te koken. Volg je onderbuik en heb wilde moed!'

Met een boektitel als Welmoeds Wilde Keuken zou je plukkers en jagers op het verkeerde been kunnen zetten. Het heeft met zwammen of zwijnen immers niets te maken. Nee, het is Welmoed zelf die wild is van haar keuken.

Afbeelding

Alles is gericht op schoonheid in de parken van Amstelveen: 'Mensen moeten zich hier op hun gemak voelen

Een aantal nationale parken heeft particulieren opgeroepen hun tuin te beplanten met gebiedseigen planten en bomen. Dat komt de biodiversiteit ten goede en hoeft geen afbreuk te doen aan de schoonheid van de tuin.

Afbeelding

De dierenarts wordt voor velen onbetaalbaar: 'Mensen moeten beseffen dat een huisdier een luxeproduct is'

Dierenklinieken worden op grote schaal overgenomen door buitenlandse investeerders. Goed nieuws voor dierenartsen, die zich een slag in de rondte werken. Slecht nieuws voor huisdierbezitters, want de prijzen stijgen snel.

Afbeelding

Kwetsbare mensen in een kwetsbaar bos. Ronald: 'Ik help de natuur. En de natuur helpt mij'

Wat gebeurt er als mensen met een broze psyche voor kwetsbare natuur zorgen? Drie mensen vertellen hoe werken in bossen, heiden en weilanden hen overeind helpt.