Annemiek wil haar werk doen ‘zoals Jezus deed’: ‘Mensen opzoeken en helpen met hun problemen’

Interview
Als ambulant begeleider bij Stichting Ontmoeting helpt Annemiek Bolle (22) midden in Rotterdam Kralingen mensen hun leven weer op de rails te krijgen. ‘Ik ben altijd weer verrast hoeveel we als mensen gemeen hebben, ook al zijn onze omstandigheden compleet verschillend.’
Esther van Lunteren
vrijdag 30 september 2022 om 16:53
'De cliënt blijft verantwoordelijk voor zijn leven, en ik mag intensief meekijken, vragen stellen en spiegels voorhouden.’
'De cliënt blijft verantwoordelijk voor zijn leven, en ik mag intensief meekijken, vragen stellen en spiegels voorhouden.’ beeld Bas Czerwinski
Goed Werk

Goed werk. Wat is dat volgens u?

‘Ik wil in mijn werk doen zoals Jezus deed. Mensen opzoeken. Letterlijk naar hen toegaan en helpen bij de problemen waar ze tegenaan lopen. Verslaving, angsten, dakloosheid, geldproblemen en noem maar op. 

Het gebeurt regelmatig dat cliënten ‘uit contact’ gaan. Dan hoor je ineens niets meer van ze, op geen enkele manier. Juist op die momenten wil ik laten zien dat ik er ben, ook al krijg ik van de andere kant nul respons. Pas stapte een cliënt uit het contact. Pas toen ik een briefje door de bus had gedaan, hoorde ik ineens weer iets. ‘Fijn dat je blijft en echt niet opgeeft’, zei hij. Doordat ik letterlijk naar zijn voordeur was afgereisd, voelde hij zich gezien. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Van afrekencultuur naar helpcultuur. Wat het bespreken van taboes op de werkvloer ons brengt

Toekomstonderzoeker en spreker Jeanneke Scholtens maakt taboes bespreekbaar. Ook in het bedrijfsleven. Dat levert creatievere teams op, die meer kansen zien.

Afbeelding

Je leven lang blijven leren kan op honderden manieren. 'Mensen die leren, zitten lekkerder in hun vel'

De mogelijkheden om je in je werk te blijven ontwikkelen zijn eindeloos. Waarom is het zo belangrijk om te blijven leren? En welke vragen helpen je om de juiste opleiding te kiezen?

Afbeelding

'Leiderschap moet altijd dienend zijn, het gaat niet om de leider', vindt deze leiderschapsexpert

Het niveau van leiderschap in Nederland moet flink omhoog, vindt Lennart van der Kraan (31). Daarom moet er volgens hem meer aandacht naar het goed voorbereiden en begeleiden van een leidinggevende.

Afbeelding

Hoe communiceer je krachtig als leider? Vier tips van een communicatiecoach

De Amerikaanse spreker, schrijver en communicatiecoach Carmine Gallo onderzocht wat het geheim is van krachtige zakelijke communicatie en analyseerde hoe topleiders communiceren. Hij geeft vier technieken die goed werken.

Afbeelding

Sarah Birebi werkt bij Amnesty International Nederland. Wat is het nut van demonstreren?

Al bijna zes jaar werkt Sarah Birebi (30) bij Amnesty International Nederland. Sinds juli werkt ze mee aan de uitvoering van de campagne Right to protest, waarmee ze iedereen wil laten zien hoe belangrijk demonstreren is.

Afbeelding

Noortje Rozema bindt de strijd aan tegen eenzaamheid, dankzij een inloop voor ouderen in Utrecht

Noortje Rozema (41) zag veel eenzaamheid onder de ouderen die ze als wijkverpleegkundige bezocht. Daarom startte ze zeven jaar geleden met Oog voor Utrecht. ‘Is de inloop op hun marktdag? Dan komen ze niet.’