Geboeid en gedragen door de Goede Herder: Ton van Meeuwen verzamelt alles wat met psalm 23 te maken heeft

Varia
Van postzegels tot theelepeltjes en van barbies tot modeltreintjes; in Nederland wordt van alles verzameld. Deze rubriek laat hobbyisten aan het woord over hun bijzondere verzameling. Vandaag vertelt: Ton van Meeuwen (82) uit Asperen.
vrijdag 30 september 2022 om 04:24 aangepast 07:17
Ton van Meeuwen: 'Inmiddels heb ik ook de zolder nodig voor mijn verzameling.'
Ton van Meeuwen: 'Inmiddels heb ik ook de zolder nodig voor mijn verzameling.' beeld Richard van Hoek

Wat verzamelt u?

‘Alles wat met Psalm 23 te maken heeft. Omdat die psalm zoveel in zich heeft, heb ik me toegelegd op vier deelverzamelingen. De eerste is gericht op de psalm zelf en bevat vertalingen, gedichten, bewerkingen en schilderijen. Ik heb vandaag nog een artikeltje uit het Nederlands Dagblad gehaald. Dan komt de arceerstift tevoorschijn, markeer ik de tekst over Psalm 23 en komt het bericht in een map. De tweede deelverzameling gaat over de Goede Herder, de nieuwtestamentische variant in de persoon van Jezus. 

Toen ik me daarin verdiepte, ontdekte ik nog een dimensie, namelijk die van ‘het Lam Gods’. Het lam en de herder horen bij elkaar. Ik ging kerken bezoeken die de naam ‘Goede Herder-kerk’ of ‘Agnus Dei’ (Latijnse vertaling v..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In de mancave van Bert (69) wordt thee gedronken en zijn groenten en slakken het gespreksonderwerp

Bert de Ruiter (69) uit Bodegraven zit op een moestuincomplex met wel tachtig tuinen. 'Dan krijg je ongeveer 99 adviezen. Daar moet je dan maar uit halen waar je wat aan hebt.’

Afbeelding

Van bouwval tot sfeervolle villa: 'Dit is een heel tof huis als je van ruimte houdt'

Wat in 1910 werd gebouwd als oefenlokaal van ‘Zang-, muziek- en voordrachtvereeniging De Hoven’ in Zutphen is nu een woonhuis. Met hoge plafonds intact gelaten en het podium verhoogd tot vide.

Afbeelding

Tientallen grote tuinen gaan komende weken even open voor de sneeuwklokjes

Heb je behoefte aan een lichtpuntje, een klein voorproefje op de lente? Deze maand zijn er in het hele land sneeuwklokjesdagen. Ook in grote particuliere tuinen mag je komen kijken.

Afbeelding

Mariannes aquarium kost ruim 26.000 euro. 'Waarom op vakantie? Wij hebben elke dag de tropen in huis'

Marianne Dost uit Bocholtz heeft een aquarium vol discusvissen. ‘Ze zijn statig en ze bewegen sierlijk. En hun Latijnse naam klinkt als een romantisch muziekstuk: Symphysodon aequifasciatus.'

Afbeelding

Voor Willianne is haar huis ook een werkplek, maar 'aan het eind van de middag gaat mijn laptop de kast in'

Willianne en Maarten wonen samen met hun kinderen in een tussenwoning in het dorp Dubbeldam. Voor Willianne is haar huis ook een werkplek. 'Ik heb geleerd om meer rust te nemen. Thuis moet een plek zijn om te ontspannen.'

Afbeelding

Danita Broer is verslaafd aan kledingapp Vinted. 'Ik probeer bewuster kleding te kopen'

In deze serie geven jongeren hun - vaak dierbare - telefoon uit handen aan een journalist. Wat zegt hun telefoon over wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden? Vandaag: Danita Broer (26) uit Nijmegen.