Geboeid en gedragen door de Goede Herder: Ton van Meeuwen verzamelt alles wat met psalm 23 te maken heeft

Varia
Van postzegels tot theelepeltjes en van barbies tot modeltreintjes; in Nederland wordt van alles verzameld. Deze rubriek laat hobbyisten aan het woord over hun bijzondere verzameling. Vandaag vertelt: Ton van Meeuwen (82) uit Asperen.
Nadine Folkers
vrijdag 30 september 2022 om 04:24 aangepast 07:17
Ton van Meeuwen: 'Inmiddels heb ik ook de zolder nodig voor mijn verzameling.'
Ton van Meeuwen: 'Inmiddels heb ik ook de zolder nodig voor mijn verzameling.' beeld Richard van Hoek

Wat verzamelt u?

‘Alles wat met Psalm 23 te maken heeft. Omdat die psalm zoveel in zich heeft, heb ik me toegelegd op vier deelverzamelingen. De eerste is gericht op de psalm zelf en bevat vertalingen, gedichten, bewerkingen en schilderijen. Ik heb vandaag nog een artikeltje uit het Nederlands Dagblad gehaald. Dan komt de arceerstift tevoorschijn, markeer ik de tekst over Psalm 23 en komt het bericht in een map. De tweede deelverzameling gaat over de Goede Herder, de nieuwtestamentische variant in de persoon van Jezus. 

Toen ik me daarin verdiepte, ontdekte ik nog een dimensie, namelijk die van ‘het Lam Gods’. Het lam en de herder horen bij elkaar. Ik ging kerken bezoeken die de naam ‘Goede Herder-kerk’ of ‘Agnus Dei’ (Latijnse vertaling v..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gerrieke (37) ontwierp zelf de uitbouw van hun huis: ‘We hebben hier ons eigen sanatorium’

Gerrieke (37), was ondernemer, en Seino (39), commercieel medewerker, wonen met hun vier kinderen en hond Noor in een tussenwoning in Veenendaal. Ze kochten het huis met een oppervlakte van 127 m2 in 2004 voor 212.500 euro.

Afbeelding

Vandaag vertelt: Mahima van den Brink uit Putten.

Afbeelding

DJ Roberto Rosso verloor zijn beste vriend door zelfdoding. ‘Ik was boos op hem en op God’

Met zijn nieuwe dance track hoopt Robin Simon, die draait onder artiestennaam DJ Roberto Rosso, dat mensen vaker praten over mentale problemen. ‘Na de dood van Michaël maak ik het mijn missie om te praten over mentale gezondheid.’

Afbeelding

Noortje zit in een rolstoel: ‘Mensen denken veel te snel dat ik iets niet kan’

Noortje van Lith (25) vraagt al jaren aandacht voor gelijke behandeling van mensen met een handicap. ‘Als je aan iedereen een menukaart geeft, geef er dan ook één aan mij.’

Afbeelding

Hoe kun je duurzaam Sinterklaas vieren? ‘Krijgen we dan helemaal geen cadeautjes?’

Duurzamer Sinterklaas vieren, hoe doe je dat? Redacteur Annelies Buit ging met vijftig euro de uitdaging aan om een nieuwe invulling aan het ‘heerlijk avondje’ te geven. Maar wat vinden haar kinderen hiervan?

Afbeelding

Beestjes en plantjes gaan ons helpen in de strijd tegen het water. Beter dan de dijken dat kunnen

Is er iets beters in de strijd tegen het water dan onze beroemde dijken? Ja, en dat begint met kleine beestjes en plantjes. Zij maken iets wat nóg beter is. En mooier. En geld oplevert.