Vijf tips voor een gezond seksleven als single

Column
Hebben singles eigenlijk ook een seksleven? Of is dat alleen weggelegd voor mensen in een relatie? Wat mij betreft is het vanzelfsprekend: natuurlijk hebben singles een seksleven. Het is niet zo dat je seksuele systeem pas geactiveerd wordt als je in een relatie zit en daarbij: seks is meer dan alleen de daad met een ander. Je seksleven gaat ook over de manier waarop je met je seksuele gevoelens omgaat.
Cocky Drost
donderdag 29 september 2022 om 12:49 aangepast 30 september 2022 13:06
Cocky Drost
Cocky Drost beeld ND

Toch vind ik online weinig tips over singles en seks. Daarom hierbij vijf (en-een-halve) tips voor een goed seksleven, speciaal voor singles.

1. Jouw seksualiteit hoort helemaal bij jou en je lichaam. Net doen alsof het niet bestaat of het negeren ervan, is het negeren van een belangrijk onderdeel van jezelf. Respecteer daarom je seksuele gevoelens en je seksuele persoonlijkheid, besteed er tijd en aandacht aan. Leer ook deze kant van jezelf goed kennen en ontwikkel vertrouwelijkheid met je lichaam.

2. Realiseer je dat je seksualiteit iets kwetsbaars is. Dat zeg ik niet als waarschuwing voor iets engs, maar om je de waarde ervan te laten zien. Seks is lichamelijk, maar ook emotioneel. Seks raakt aan je ziel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Frida (52) en Ronald (54) vangen thuis jonge moeders op: ‘Bij ons komen ze tot rust’

Frida (52), sociaal werker en Ronald Tijdeman (54), orthopedagoog en hun twee kinderen wonen samen met hun honden en katten in een huis in de bossen van Ermelo. Het echtpaar is directeur van hun eigen moeder en kind-huis.

Afbeelding

Vandaag vertelt: Hans Werkman uit Amersfoort.

Afbeelding

Julia schrijft nummers over eenzaamheid, met een randje spiritualiteit. ‘Het is een herkenbaar gevoel’

Julia Rosenhart-Dinkelman (25) uit Velsen laat zien wat er in haar telefoon staat. ‘Het maken van nieuwe nummers is als het maken van een puzzel van muziek én tekst. Dat proces evolueert over verschillende weken.’

Afbeelding

Hoe communiceer je krachtig als leider? Vier tips van een communicatiecoach

De Amerikaanse spreker, schrijver en communicatiecoach Carmine Gallo onderzocht wat het geheim is van krachtige zakelijke communicatie en analyseerde hoe topleiders communiceren. Hij geeft vier technieken die goed werken.

Afbeelding

Zijn patiënten hielpen Dirk De Wachter door een zware periode: ‘Ben door het oog van de naald gekropen’

Toen psychiater Dirk de Wachter ernstig ziek was, hielpen zijn gezin, maar ook zijn patiënten en volkomen onbekenden hem erdoorheen: ‘U kent mij niet, maar ik ken u wel’, schreven ze. Hoe denkt hij over de zeven deugden?

Afbeelding

Mieke van Schie: ‘Je kunt veel betekenen voor cliënten door middel van tuinieren’

Mieke van Schie (62) uit Pijnacker. Zij bestiert een moestuin in ’s-Gravenzande waar mensen met psychische problemen tot rust komen door er met hun handen te werken.