Broeder Thomas de Cotton woont in een stadsklooster: ‘Ik heb gekozen voor een leven van eenzaamheid’

Interview
Broeder Thomas de Cotton (56), boekhouder, gastheer en tuinman van de Congregatie van de Broeders van Sint Jan (verwant aan de Dominicanen), woont in het stadsklooster aan de Oude Molstraat in Den Haag. Al in 1570 was het klooster te vinden op een Haagse plattegrond. Het zag er toen echter heel anders uit dan nu.
Tineke Smith
dinsdag 27 september 2022 om 04:21 aangepast 19:17
Broeder Thomas de Cotton: 'Ik vond het moeilijk om stil te zijn in de kapel, dus ik ging mijn eigen weg'.
Broeder Thomas de Cotton: 'Ik vond het moeilijk om stil te zijn in de kapel, dus ik ging mijn eigen weg'. beeld Tineke Smith

Naast de vijf broeders wonen er ook een aantal gezinnen, jongvolwassenen en studenten. Er is een bierbrouwerij en de broeders ontvangen groepen voor retraites. Er zijn twee kapellen. Van 1842 tot 1992 waren de Zusters van Liefde in het klooster gevestigd. Dit waren er zo’n tachtig.

In 1988 heeft een stichting binnen de Rooms-Katholieke Kerk het klooster – met een vloeroppervlak van vijfhonderd vierkante meter – overgenomen. De prijs: 1,5 miljoen gulden. Het klooster is nu van het bisdom en wordt verhuurd aan de broeders die er sinds 2004 wonen.

‘Ik ben geboren in Frankrijk. Als tiener ging ik naar Lourdes om te helpen als vrijwilliger. Op een jeugdkamp las ik het evangelie volgens Johannes. Ik voelde zielsverwantschap met Johannes. Hij was..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

DJ Roberto Rosso verloor zijn beste vriend door zelfdoding. ‘Ik was boos op hem en op God’

Met zijn nieuwe dance track hoopt Robin Simon, die draait onder artiestennaam DJ Roberto Rosso, dat mensen vaker praten over mentale problemen. ‘Na de dood van Michaël maak ik het mijn missie om te praten over mentale gezondheid.’

Afbeelding

Noortje zit in een rolstoel. ‘Mensen denken veel te snel dat ik iets niet kan’

Noortje van Lith (25) vraagt al jaren aandacht voor gelijke behandeling van mensen met een handicap. ‘Als je aan iedereen een menukaart geeft, geef er dan ook één aan mij.’

Afbeelding

Veldhuis & Kemper twintig jaar samen op het podium: ‘Je kunt wel zien wie de positivo is’

Cabaret- en muziekduo Veldhuis & Kemper gelooft meer in het goede dan in een god. Toch hebben de twee wel wat met het ‘mysterie’ van geloof. ‘Ik snap dat geloven fijn is, want het is een soort van win-winsituatie.’

Afbeelding

Hoe kun je duurzaam Sinterklaas vieren? ‘Krijgen we dan helemaal geen cadeautjes?’

Duurzamer Sinterklaas vieren, hoe doe je dat? Redacteur Annelies Buit ging met vijftig euro de uitdaging aan om een nieuwe invulling aan het ‘heerlijk avondje’ te geven. Maar wat vinden haar kinderen hiervan?

Afbeelding

Beestjes en plantjes gaan ons helpen in de strijd tegen het water. Beter dan de dijken dat kunnen

Is er iets beters in de strijd tegen het water dan onze beroemde dijken? Ja, en dat begint met kleine beestjes en plantjes. Zij maken iets wat nóg beter is. En mooier. En geld oplevert.

Afbeelding

Alette heeft eekhoorns als huisdieren. ‘Elke keer als ik ze zie, ben ik weer verliefd op ze’

Honderden beeldjes, kussens, dekens, bestek en zelfs sieraden met afbeeldingen van hetzelfde dier. Het is niet moeilijk te raden dat de eekhoorn het favoriete dier is van wiskundelerares Alette Mons uit Heteren. Ze heeft ook vier levende exemplaren.