Arie van ‘t Riet verzamelt dode dieren en legt die onder het röntgenapparaat

Reportage
Wat doe je als je een dood dier ziet liggen aan de kant van de weg? Remmen, je auto op de vluchtstrook stilzetten en het dier meenemen? Arie van ‘t Riet doet dat. Om er röntgenfoto’s van te maken.
André Zwartbol
vrijdag 23 september 2022 om 18:59
Arie van 't Riet
Arie van 't Riet beeld ND

‘Een agent zei tegen mij: ‘Volgens de wet mag u hier op de vluchtstrook niet stoppen.’ Ik zei: Als ik ‘m laat liggen komen er roofvogels op af die het met de dood moeten bekopen door de luchtstroom van voorbijrazend verkeer. Dan liggen er twee dode dieren. De agent deed er verder niet moeilijk over.’ 

Van ’t Riet oogt als een gewone man, maar zijn hobby is dat niet. ‘Ik zal je zo vertellen hoe ik aan dat röntgenapparaat ben gekomen, maar eerst ga ik koffie halen’, zegt hij als ik in het buitengebied van Deventer zijn fotostudio binnenstap.

Naast de koffiekopjes staat een plastic bakje met een schorpioen. De staart omhoog. Geprepareerd. Daarnaast ligt een vogelspin. Uit Java, staat op het doosje. In een bakje waar ooit sambal in zat, zit ee..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe verbouw je natuur die je moet beschermen? Boswachter Jacob de Bruin: ‘Je wilt dit liever niet’

In het Fochteloërveen wordt ruim vijftig kilometer dijk aangelegd, om zeldzaam hoogveen te beschermen. Maar hoe verbouw je een natuurgebied dat zo fragiel is? ‘Als de kraanmachinist een slang ziet, moet hij me bellen.’

Afbeelding

Beestjes en plantjes gaan ons helpen in de strijd tegen het water. Beter dan de dijken dat kunnen

Is er iets beters in de strijd tegen het water dan onze beroemde dijken? Ja, en dat begint met kleine beestjes en plantjes. Zij maken iets wat nóg beter is. En mooier. En geld oplevert.

Afbeelding

Die boom waar jij onderdoor loopt, hoe veilig is die eigenlijk? Geen gekke vraag in de herfst

Takken die afbreken. Bomen die omvallen. Worden bomen gecontroleerd? En hoe zit het met die boom in je eigen tuin? André Zwartbol gaat op stap met boomverzorger en controleur Lodewijk Lamers.

Afbeelding

Lieve ouders, hou je handjes op je rug en laat je kinderen zelf de natuur ontdekken

Als kind zélf de natuur ontdekken valt nog niet mee. Ouders leggen veel te veel nadruk op de ultieme veiligheid van hun kinderen. Daardoor blijven er weinig kansen over om iets te ontdekken in de natuur.

Afbeelding

Hoe de diëtist en de natuurgids chronisch zieken naar buiten krijgen: ‘Rustmomenten zijn belangrijk’

Je hebt diabetes of bent chronisch vermoeid en komt de deur nauwelijks uit. Biowalking, wandelen in een groep, met natuurgids en een zorgverlener, zet mensen in beweging die anders de deur niet uit gaan.

Afbeelding

‘Opeens had ik iets doods in handen en zag hoe mooi het was’

Martijn Nugteren was bang voor de dood. Totdat hij een specht in zijn handen zag sterven en de schoonheid ontdekte van de dingen die vergaan. Zijn foto’s maken je getuige van een afscheidsmoment.