Dieuwertje Blok: ‘Hopeloos ben ik nooit. Dankzij mijn moeder. Zij was in staat haar lichtheid te behouden’

Interview
Presentatrice en actrice Dieuwertje Blok vond het oorlogsdagboek van haar Joodse moeder en ontdekte hoeveel overeenkomsten ze hadden. ‘Ze werd net zo vlug verliefd als ik.’
Eymeke Verhoeven
vrijdag 16 september 2022 om 16:12 aangepast 09:47
Dieuwertje Blok: 'Het meest wijze dat ik ooit hoorde, zijn woorden van mijn vader:
Dieuwertje Blok: 'Het meest wijze dat ik ooit hoorde, zijn woorden van mijn vader: "Wat je doet, moet je heel serieus doen. Maar je moet jezelf niet te serieus nemen."' beeld Martin Mooij
Niet te missen

In het huis van Dieuwertje Blok (65) is veel te zien. Boven de voordeur bevindt zich een handgemaakte tegel met de tekst ‘thuis’: een verjaardagscadeau voor echtgenoot Peter de Bie (72).

Op de keukentafel slingert een koekjesblik van het Sinterklaasjournaal, aan de muur prijkt een schilderij met een gekostumeerde kat en de vloer is van okergele, Portugese tegels. In het toilet hangt, ingelijst, een tekening van een bruidspaar. In kinderhandschrift erbij de beschrijving van de gedenkwaardige dag, ruim twintig jaar geleden: ‘Lasveekas, mama en Pet’. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hettie verloor vorig jaar haar vierde kind: 'Ik weet dat mijn kinderen volmaakt gelukkig zijn'

Hettie Nijs verloor drie kinderen aan vroeggeboorte, kreeg een keeltumor, daarna een herseninfarct. Vorig jaar december overleed haar 27-jarige zoon Noël, aan lymfeklierkanker. Toch is een lach bij Hettie nooit ver weg.

Afbeelding

Heel Holland Bakt-winnares Anna blikt terug op 'de tent'. 'Met dat kruisje liet ik zien dat ik christen ben'

Zondag begint het tiende seizoen van Heel Holland Bakt. Winnares Anna Yilmaz blikt terug op haar tijd in de tent, vertelt hoe mensen reageerden op haar christelijke identiteit en deelt haar gouden tip voor thuisbakkers.

Afbeelding

Muizenhuis-auteur Karina Schaapman leefde op straat: ‘De liefde van mijn moeder was mijn redding’

Als kind werd Karina Schaapman verwaarloosd, mishandeld en leefde ze op straat. Nu is ze oma en leven zij en haar vier kinderen van het succes van haar kinderboekenserie Het Muizenhuis.

Afbeelding

Zijn patiënten hielpen Dirk De Wachter door een zware periode: 'Ben door het oog van de naald gekropen'

Toen psychiater Dirk de Wachter ernstig ziek was, hielpen zijn gezin, maar ook zijn patiënten en volkomen onbekenden hem erdoorheen: ‘U kent mij niet, maar ik ken u wel', schreven ze. Hoe denkt hij over de zeven deugden?

Afbeelding

In gesprek met je tienerdochter: ‘Mam, je legt de lat zo hoog. Mag ik eigenlijk wel fouten maken?’

Hoe ga je als moeder het gesprek aan met je tienerdochter? Eline de Boo (50) en haar dochter Julie (16) hielden een logboek bij met vragen en antwoorden. ‘De onzekerheid van Julie. Daar begrijp ik niks van.’

Afbeelding

Wonen in je eigen koffiezaakje; zij doen het. ‘Op zaterdagavond eten we met het gezin in de winkel’

Duurt en Griëtte Vonck wonen met hun vier kinderen Frederique, Steijn, Jort en Lauren in een huis met winkel en koffiebar in Schalkwijk, een dorpje naast Houten. ‘We hebben de koffiebar ‘Barista de dominee’ genoemd.’