Een dak vol bieslook en peterselie

Reportage
Hoe kan ik het hele jaar door groente en kruiden uit mijn eigen tuin eten? Die vraag inspireert Willy Boogaard (57) al tientallen jaren. Inmiddels woont ze in een energieneutraal aardehuis in Olst en beheert ze de buurtmoestuin. Ook wil ze kinderen weer in contact brengen met de natuur.
Nadine Folkers
zaterdag 10 september 2022 om 04:22
Willy Boogaard op het dak van haar huis dat vol staat met kruiden als bieslook en peterselie.
Willy Boogaard op het dak van haar huis dat vol staat met kruiden als bieslook en peterselie. beeld Frank Uijlenbroek

Een saladebar voor je huis? Willy heeft het. In een bak die ooit een fietskar was, staan een tomatenplant, wat sla en kruiden waar ze in een handomdraai een salade van kan samenstellen. ‘Ik wil laten zien dat je alles kunt hergebruiken, ook zo’n kapotte kar. En dat lekker eten uit je tuin helemaal niet ingewikkeld is.’ Bijna alles in de siertuin van Willy is eetbaar. Ze begint er vaak de wildplukrondleidingen die ze geeft. ‘Dat is een kersenboom, er groeit een jostabes en die paarse plant daar is kardoen. Die is belangrijk voor insecten’, legt ze uit. De blauwe regen die tegen de muur van de woning groeit, heeft in de zes jaar dat hij er staat gezorgd voor een natuurlijke parasol. ‘En er staat ook al jaren een kiwiplant, die gaat dit jaa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

DJ Roberto Rosso verloor zijn beste vriend door zelfdoding. ‘Ik was boos op hem en op God’

Met zijn nieuwe dance track hoopt Robin Simon, die draait onder artiestennaam DJ Roberto Rosso, dat mensen vaker praten over mentale problemen. ‘Na de dood van Michaël maak ik het mijn missie om te praten over mentale gezondheid.’

Afbeelding

Noortje zit in een rolstoel. ‘Mensen denken veel te snel dat ik iets niet kan’

Noortje van Lith (25) vraagt al jaren aandacht voor gelijke behandeling van mensen met een handicap. ‘Als je aan iedereen een menukaart geeft, geef er dan ook één aan mij.’

Afbeelding

Veldhuis & Kemper twintig jaar samen op het podium: ‘Je kunt wel zien wie de positivo is’

Cabaret- en muziekduo Veldhuis & Kemper gelooft meer in het goede dan in een god. Toch hebben de twee wel wat met het ‘mysterie’ van geloof. ‘Ik snap dat geloven fijn is, want het is een soort van win-winsituatie.’

Afbeelding

Hoe kun je duurzaam Sinterklaas vieren? ‘Krijgen we dan helemaal geen cadeautjes?’

Duurzamer Sinterklaas vieren, hoe doe je dat? Redacteur Annelies Buit ging met vijftig euro de uitdaging aan om een nieuwe invulling aan het ‘heerlijk avondje’ te geven. Maar wat vinden haar kinderen hiervan?

Afbeelding

Beestjes en plantjes gaan ons helpen in de strijd tegen het water. Beter dan de dijken dat kunnen

Is er iets beters in de strijd tegen het water dan onze beroemde dijken? Ja, en dat begint met kleine beestjes en plantjes. Zij maken iets wat nóg beter is. En mooier. En geld oplevert.

Afbeelding

Alette heeft eekhoorns als huisdieren. ‘Elke keer als ik ze zie, ben ik weer verliefd op ze’

Honderden beeldjes, kussens, dekens, bestek en zelfs sieraden met afbeeldingen van hetzelfde dier. Het is niet moeilijk te raden dat de eekhoorn het favoriete dier is van wiskundelerares Alette Mons uit Heteren. Ze heeft ook vier levende exemplaren.