Hoe geef ik mijn grenzen aan? 7 manieren om te ontdekken waar je ja tegen zegt

Nieuws
‘September is het nieuwe januari’, verzuchtte iemand laatst. Het nieuwe seizoen barst los en voor je het weet, word je geleefd. Waar zeg je ‘ja’ tegen en waarom? ‘Deze maatschappij vraagt om grenzen, en door een grens aan te geven, help je de relatie met een ander goed te houden’, zegt Willeke Roest, bedenker van ‘De cursus over grenzen’. Zeven manieren om te ontdekken waar je ja tegen zegt.
Eline Hoogenboom
woensdag 31 augustus 2022 om 04:57 aangepast 06:57
Grenzen aangeven is gezond tuinieren
Grenzen aangeven is gezond tuinieren beeld istock

Grenzen aangeven is gezond tuinieren

Letterlijk betekent een grens een denkbeeldige, scheidende lijn. Er zijn verschillende beeldspraken voor het figuurlijk aangeven van die lijnen bedacht. Zo gebruik ik in mijn online-academie de methodiek van een levenshuis, met daarbij een tuin. Een tuin met verantwoordelijkheden, emoties en verlangens. Die tuin heeft een hek. 

En voor dat hek staat een meneer uit de kerk, die graag wil dat je je talent om te organiseren nu echt gaat inzetten voor de gemeentedag. En binnen dat hek staat je zoon, die hoopt dat je hem begeleidt bij zijn huiswerk. De hele dag stappen mensen je tuin binnen en hoor je het hek klepperen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Julia schrijft nummers over eenzaamheid, met een randje spiritualiteit. ‘Het is een herkenbaar gevoel’

Julia Rosenhart-Dinkelman (25) uit Velsen laat zien wat er in haar telefoon staat. ‘Het maken van nieuwe nummers is als het maken van een puzzel van muziek én tekst. Dat proces evolueert over verschillende weken.’

Afbeelding

Hoe communiceer je krachtig als leider? Vier tips van een communicatiecoach

De Amerikaanse spreker, schrijver en communicatiecoach Carmine Gallo onderzocht wat het geheim is van krachtige zakelijke communicatie en analyseerde hoe topleiders communiceren. Hij geeft vier technieken die goed werken.

Afbeelding

Mieke van Schie: ‘Je kunt veel betekenen voor cliënten door middel van tuinieren’

Mieke van Schie (62) uit Pijnacker. Zij bestiert een moestuin in ’s-Gravenzande waar mensen met psychische problemen tot rust komen door er met hun handen te werken.

Afbeelding

Vier winnaars van Heel Holland Bakt geven tips: wat kan ik bakken rond Sinterklaas?

Het is smullen deze weken: kruidnoten, speculaas en banketletters. De Heel Holland Bakt-winnaars gaan deze maand helemaal los: ‘Ik kan nog altijd kinderlijk blij worden van dit feest.’

Afbeelding

Hoe verbouw je natuur die je moet beschermen? Boswachter Jacob de Bruin: ‘Je wilt dit liever niet’

In het Fochteloërveen wordt ruim vijftig kilometer dijk aangelegd, om zeldzaam hoogveen te beschermen. Maar hoe verbouw je een natuurgebied dat zo fragiel is? ‘Als de kraanmachinist een slang ziet, moet hij me bellen.’

Afbeelding

Koninklijke vrouwen verenigen zich op paleis