Zelfvoorzienend leven om uit te delen: ‘We willen leven volgens de Bijbel: sober, eenvoudig en bewust’

Reportage
Vinted en de kringloop zijn de favoriete (online)winkels van Gerda Zoutewelle (46). En als het even kan, breit ze met haar eigen handen een vest of trui. Het liefst van wol die ze zelf spint en verft. Met zonnepanelen, een eigen put voor drinkwater, zelfgemaakte zuivelproducten en een moestuin leeft het gezin Zoutewelle met vier thuiswonende kinderen behoorlijk zelfvoorzienend in Ederveen.
Nadine Folkers
zaterdag 27 augustus 2022 om 04:35 aangepast 08:45
Gerda en André Zoutewelle. Het echtpaar wil ‘sober, eenvoudig en bewust' leven. 'Er wordt zoveel verkwist.'
Gerda en André Zoutewelle. Het echtpaar wil ‘sober, eenvoudig en bewust' leven. 'Er wordt zoveel verkwist.' beeld Jorik Algra

Dochter Jada (11) is met naald en draad in de weer. Ze zet een groen kikkerlijfje aan een net zo groen kikkerkopje. De verschillende onderdelen van het diertje breide ze zelf. Naast haar schept zus Julia (23) bloemenzaadjes in kleine, glazen flesjes, die ze afsluit met een kurkje waar ze vervolgens een lintje met een kaartje aan vastmaakt. Het zijn de bedankjes voor haar bruiloft later deze maand. ‘Ik vind het leuk om zo naar de bruiloft toe te leven, door zulke dingen zelf te maken’, vertelt ze. 

‘Stoffen slingers heb ik ook al gemaakt, tafels en bankjes gaan we nog zelf maken van strobalen en pallets. Het is ook rustgevend om te doen, 150 van die flesjes vullen.’ Haar zusje Jada beaamt dat aspect. Bij dit gezin ’s avonds geen tv, maar s..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Julia schrijft nummers over eenzaamheid, met een randje spiritualiteit. ‘Het is een herkenbaar gevoel’

Julia Rosenhart-Dinkelman (25) uit Velsen laat zien wat er in haar telefoon staat. ‘Het maken van nieuwe nummers is als het maken van een puzzel van muziek én tekst. Dat proces evolueert over verschillende weken.’

Afbeelding

Hoe communiceer je krachtig als leider? Vier tips van een communicatiecoach

De Amerikaanse spreker, schrijver en communicatiecoach Carmine Gallo onderzocht wat het geheim is van krachtige zakelijke communicatie en analyseerde hoe topleiders communiceren. Hij geeft vier technieken die goed werken.

Afbeelding

Zijn patiënten hielpen Dirk De Wachter door een zware periode: ‘Ben door het oog van de naald gekropen’

Toen psychiater Dirk de Wachter ernstig ziek was, hielpen zijn gezin, maar ook zijn patiënten en volkomen onbekenden hem erdoorheen: ‘U kent mij niet, maar ik ken u wel’, schreven ze. Hoe denkt hij over de zeven deugden?

Afbeelding

Mieke van Schie: ‘Je kunt veel betekenen voor cliënten door middel van tuinieren’

Mieke van Schie (62) uit Pijnacker. Zij bestiert een moestuin in ’s-Gravenzande waar mensen met psychische problemen tot rust komen door er met hun handen te werken.

Afbeelding

Vier winnaars van Heel Holland Bakt geven tips: wat kan ik bakken rond Sinterklaas?

Het is smullen deze weken: kruidnoten, speculaas en banketletters. De Heel Holland Bakt-winnaars gaan deze maand helemaal los: ‘Ik kan nog altijd kinderlijk blij worden van dit feest.’

Afbeelding

Hoe verbouw je natuur die je moet beschermen? Boswachter Jacob de Bruin: ‘Je wilt dit liever niet’

In het Fochteloërveen wordt ruim vijftig kilometer dijk aangelegd, om zeldzaam hoogveen te beschermen. Maar hoe verbouw je een natuurgebied dat zo fragiel is? ‘Als de kraanmachinist een slang ziet, moet hij me bellen.’