Op roadtrip door Friesland: alsof de hemel de aarde kust

Reportage
Wat zijn de mooiste plekjes van Friesland? Journalist en fotograaf Maarten Boersema zocht het vijf jaar geleden uit en maakte er een boek van. Deze zomer ging hij weer op roadtrip dwars door deze noordelijke provincie. Op zoek naar die ene Friese plek die iedereen volgens hem gezien moet hebben.
Maarten Boersema
zaterdag 27 augustus 2022 om 04:16
De terp van de toekomst (Fries: terp fan de takomst) in de buitendijkse kwelders nabij Blije/Blija.
De terp van de toekomst (Fries: terp fan de takomst) in de buitendijkse kwelders nabij Blije/Blija. beeld Maarten Boersema

‘Als het een beetje mooi weer is, ben ik hier elke ochtend te vinden. Ik loop dan een rondje en op deze bankjes probeer ik even helemaal zen te worden.’ Anne Douwstra wijst op de bankjes die aan de rand van de Oudemirdumer klif aan de oevers van het IJsselmeer te vinden zijn. Eerlijk is eerlijk, het is onvergelijkbaar met de imposante krijtkliffen aan de Britse kust, maar toch is deze klif op een kleine acht meter boven NAP ook intrigerend. 

Het pad naar de klif draagt de naam van Minne Minnes, de laatste Zuiderzeevisser van Oudemirdum. In 1939 hing hij zijn netten aan de wilgen en stopte hij als palingvisser, nadat de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 het onmogelijk had gemaakt voor vissers zoals hij tussen Friesland en Noord-Holland. ‘A..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marieke en Frankwin wonen in het Haagse klooster, naast het werkpaleis van de koning

Na drie jaar wonen in Azië moest de familie Colijn terug naar Nederland. Ze woonden overal en nergens, totdat ze een huurappartement vonden in het Haagse klooster. ‘Het voelde als op adem komen.’

Afbeelding

Vandaag vertelt: Wabe Bakker uit Leusden.

Afbeelding

Michelle (12) stuitert bij het zien van Formule 1: ‘Ik volg veel coureurs op Instagram‘

In de serie ‘Mag ik je telefoon even zien?’ geven jongeren hun - vaak dierbare - telefoon uit handen aan een journalist. Wat zegt hun telefoon over wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden?

Afbeelding

Wil je extravert overkomen? Dan moet je snel antwoorden bij je sollicitatie

Iemand die kort pauzeert, voordat hij op een vraag antwoordt, wordt sneller als introvert beoordeeld dan iemand die onmiddellijk antwoord geeft. Dat schrijven onderzoekers. Hoe komt dat?

Afbeelding

Huisartsen Miranda en Eva zijn goede vriendinnen: ‘Onze band voelt als een vangnet’

Via hun Instagram-account Beroepsgeheimen delen ze anonieme verhalen uit hun spreekkamers. Privé zijn huisartsen Miranda Tjeerdsma-Kraan (34) en Eva Elbert-Haitsma (32) uit Friesland daarnaast hechte vriendinnen.

Afbeelding

Annemiek wil haar werk doen ‘zoals Jezus deed’: ‘Mensen opzoeken en helpen met hun problemen’

Als ambulant begeleider bij Stichting Ontmoeting helpt Annemiek Bolle (22) midden in Rotterdam Kralingen mensen hun leven weer op de rails te krijgen. ‘Ik ben altijd weer verrast hoeveel we als mensen gemeen hebben.’