Op roadtrip door Friesland: alsof de hemel de aarde kust

Reportage
Wat zijn de mooiste plekjes van Friesland? Journalist en fotograaf Maarten Boersema zocht het vijf jaar geleden uit en maakte er een boek van. Deze zomer ging hij weer op roadtrip dwars door deze noordelijke provincie. Op zoek naar die ene Friese plek die iedereen volgens hem gezien moet hebben.
Maarten Boersema
zaterdag 27 augustus 2022 om 04:16
De terp van de toekomst (Fries: terp fan de takomst) in de buitendijkse kwelders nabij Blije/Blija.
De terp van de toekomst (Fries: terp fan de takomst) in de buitendijkse kwelders nabij Blije/Blija. beeld Maarten Boersema

‘Als het een beetje mooi weer is, ben ik hier elke ochtend te vinden. Ik loop dan een rondje en op deze bankjes probeer ik even helemaal zen te worden.’ Anne Douwstra wijst op de bankjes die aan de rand van de Oudemirdumer klif aan de oevers van het IJsselmeer te vinden zijn. Eerlijk is eerlijk, het is onvergelijkbaar met de imposante krijtkliffen aan de Britse kust, maar toch is deze klif op een kleine acht meter boven NAP ook intrigerend. 

Het pad naar de klif draagt de naam van Minne Minnes, de laatste Zuiderzeevisser van Oudemirdum. In 1939 hing hij zijn netten aan de wilgen en stopte hij als palingvisser, nadat de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 het onmogelijk had gemaakt voor vissers zoals hij tussen Friesland en Noord-Holland. ‘A..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Julia schrijft nummers over eenzaamheid, met een randje spiritualiteit. ‘Het is een herkenbaar gevoel’

Julia Rosenhart-Dinkelman (25) uit Velsen laat zien wat er in haar telefoon staat. ‘Het maken van nieuwe nummers is als het maken van een puzzel van muziek én tekst. Dat proces evolueert over verschillende weken.’

Afbeelding

Hoe communiceer je krachtig als leider? Vier tips van een communicatiecoach

De Amerikaanse spreker, schrijver en communicatiecoach Carmine Gallo onderzocht wat het geheim is van krachtige zakelijke communicatie en analyseerde hoe topleiders communiceren. Hij geeft vier technieken die goed werken.

Afbeelding

Zijn patiënten hielpen Dirk De Wachter door een zware periode: ‘Ben door het oog van de naald gekropen’

Toen psychiater Dirk de Wachter ernstig ziek was, hielpen zijn gezin, maar ook zijn patiënten en volkomen onbekenden hem erdoorheen: ‘U kent mij niet, maar ik ken u wel’, schreven ze. Hoe denkt hij over de zeven deugden?

Afbeelding

Mieke van Schie: ‘Je kunt veel betekenen voor cliënten door middel van tuinieren’

Mieke van Schie (62) uit Pijnacker. Zij bestiert een moestuin in ’s-Gravenzande waar mensen met psychische problemen tot rust komen door er met hun handen te werken.

Afbeelding

Vier winnaars van Heel Holland Bakt geven tips: wat kan ik bakken rond Sinterklaas?

Het is smullen deze weken: kruidnoten, speculaas en banketletters. De Heel Holland Bakt-winnaars gaan deze maand helemaal los: ‘Ik kan nog altijd kinderlijk blij worden van dit feest.’

Afbeelding

Hoe verbouw je natuur die je moet beschermen? Boswachter Jacob de Bruin: ‘Je wilt dit liever niet’

In het Fochteloërveen wordt ruim vijftig kilometer dijk aangelegd, om zeldzaam hoogveen te beschermen. Maar hoe verbouw je een natuurgebied dat zo fragiel is? ‘Als de kraanmachinist een slang ziet, moet hij me bellen.’