Dierenartsen en organisaties doen moreel appèl: ‘Koop geen hond met platte snuit’

Nieuws
Schaf geen hond aan met een te korte snuit. Daartoe roepen dierenartsen en organisaties op in een bewustwordingscampagne die deze week is begonnen.
Freyan Bosma / vk
vrijdag 26 augustus 2022 om 18:31
Een Franse bulldog is een voorbeeld van een kortsnuitige hond.
Een Franse bulldog is een voorbeeld van een kortsnuitige hond. beeld istock

Franse bulldogs en mopshonden lijden te veel onder hun onnatuurlijke lichaamsbouw, stellen ze. Die honden fokken is verboden, maar koop en verkoop vanuit het buitenland zijn toegestaan.

‘Hij heeft de wondermooie snoet van zijn vader en is nu al de grootste knuffelbeer’, prijst een Belgische verkoper op de Nederlandse website puppyplaats.nl een ‘prachtige honey pied Franse bulldog’ aan. Voor 2000 euro af te halen in een dorpje aan de Noord-Brabantse kant van de grens.

Het beest heeft ‘mooie neusgaten’, schrijft de fokker, ‘niet onbelangrijk voor hun ademhaling’. Kelly Kessen, dierenarts en medewerker van dierenrechtenorganisatie Dier en Recht, is sceptisch over de advertentie. ‘De neusgaten zijn volledig afgesloten en de snuit is veel te k..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Julia schrijft nummers over eenzaamheid, met een randje spiritualiteit. ‘Het is een herkenbaar gevoel’

Julia Rosenhart-Dinkelman (25) uit Velsen laat zien wat er in haar telefoon staat. ‘Het maken van nieuwe nummers is als het maken van een puzzel van muziek én tekst. Dat proces evolueert over verschillende weken.’

Afbeelding

Hoe communiceer je krachtig als leider? Vier tips van een communicatiecoach

De Amerikaanse spreker, schrijver en communicatiecoach Carmine Gallo onderzocht wat het geheim is van krachtige zakelijke communicatie en analyseerde hoe topleiders communiceren. Hij geeft vier technieken die goed werken.

Afbeelding

Zijn patiënten hielpen Dirk De Wachter door een zware periode: ‘Ben door het oog van de naald gekropen’

Toen psychiater Dirk de Wachter ernstig ziek was, hielpen zijn gezin, maar ook zijn patiënten en volkomen onbekenden hem erdoorheen: ‘U kent mij niet, maar ik ken u wel’, schreven ze. Hoe denkt hij over de zeven deugden?

Afbeelding

Mieke van Schie: ‘Je kunt veel betekenen voor cliënten door middel van tuinieren’

Mieke van Schie (62) uit Pijnacker. Zij bestiert een moestuin in ’s-Gravenzande waar mensen met psychische problemen tot rust komen door er met hun handen te werken.

Afbeelding

Vier winnaars van Heel Holland Bakt geven tips: wat kan ik bakken rond Sinterklaas?

Het is smullen deze weken: kruidnoten, speculaas en banketletters. De Heel Holland Bakt-winnaars gaan deze maand helemaal los: ‘Ik kan nog altijd kinderlijk blij worden van dit feest.’

Afbeelding

Hoe verbouw je natuur die je moet beschermen? Boswachter Jacob de Bruin: ‘Je wilt dit liever niet’

In het Fochteloërveen wordt ruim vijftig kilometer dijk aangelegd, om zeldzaam hoogveen te beschermen. Maar hoe verbouw je een natuurgebied dat zo fragiel is? ‘Als de kraanmachinist een slang ziet, moet hij me bellen.’