Sjoert Fleurke heeft twintig wespennesten in zijn tuin en zorgt daar met grote liefde voor

Reportage
Sjoert Fleurke wil jou graag leren hoe je een wespennest oppakt en het verplaatst zonder gestoken te worden.
André Zwartbol
vrijdag 26 augustus 2022 om 11:19 aangepast 11:56
Sjoert Fleurke noemt zichzelf een wespenvriend.
Sjoert Fleurke noemt zichzelf een wespenvriend. beeld Duncan Wijting

Met een lichte onrust stap ik de tuin van Sjoert Fleurke binnen. Hij heeft me verteld dat er in één nest gemiddeld duizend wespen zitten. Er vliegen hier dus twintigduizend wespen rond. En dan te bedenken dat ik al moeite heb om rustig te blijven als er één wesp in m’n buurt komt. 

‘Ga lekker zitten’, zegt Fleurke. Terwijl hij koffie haalt, kijk ik spiedend om me heen. Ik zie weinig beweging. De tuin rond zijn vrijstaande woning is flink, zo’n 500 vierkante meter, maar met zoveel wespen zouden er toch een paar te zien moeten zijn. Het enige dier dat dicht in m’n buurt komt is Bas, de hond. Fleurke zet koeken op tafel. Ook die zoetigheid levert, zelfs na een paar uur, geen bezoek van wespen op. Bezweert hij ze?

Sjoert Fleurke noemt zichzelf ee..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe verbouw je natuur die je moet beschermen? Boswachter Jacob de Bruin: ‘Je wilt dit liever niet’

In het Fochteloërveen wordt ruim vijftig kilometer dijk aangelegd, om zeldzaam hoogveen te beschermen. Maar hoe verbouw je een natuurgebied dat zo fragiel is? ‘Als de kraanmachinist een slang ziet, moet hij me bellen.’

Afbeelding

Beestjes en plantjes gaan ons helpen in de strijd tegen het water. Beter dan de dijken dat kunnen

Is er iets beters in de strijd tegen het water dan onze beroemde dijken? Ja, en dat begint met kleine beestjes en plantjes. Zij maken iets wat nóg beter is. En mooier. En geld oplevert.

Afbeelding

Die boom waar jij onderdoor loopt, hoe veilig is die eigenlijk? Geen gekke vraag in de herfst

Takken die afbreken. Bomen die omvallen. Worden bomen gecontroleerd? En hoe zit het met die boom in je eigen tuin? André Zwartbol gaat op stap met boomverzorger en controleur Lodewijk Lamers.

Afbeelding

Lieve ouders, hou je handjes op je rug en laat je kinderen zelf de natuur ontdekken

Als kind zélf de natuur ontdekken valt nog niet mee. Ouders leggen veel te veel nadruk op de ultieme veiligheid van hun kinderen. Daardoor blijven er weinig kansen over om iets te ontdekken in de natuur.

Afbeelding

Hoe de diëtist en de natuurgids chronisch zieken naar buiten krijgen: ‘Rustmomenten zijn belangrijk’

Je hebt diabetes of bent chronisch vermoeid en komt de deur nauwelijks uit. Biowalking, wandelen in een groep, met natuurgids en een zorgverlener, zet mensen in beweging die anders de deur niet uit gaan.

Afbeelding

‘Opeens had ik iets doods in handen en zag hoe mooi het was’

Martijn Nugteren was bang voor de dood. Totdat hij een specht in zijn handen zag sterven en de schoonheid ontdekte van de dingen die vergaan. Zijn foto’s maken je getuige van een afscheidsmoment.