Sjoert Fleurke heeft twintig wespennesten in zijn tuin en zorgt daar met grote liefde voor

Reportage
Sjoert Fleurke wil jou graag leren hoe je een wespennest oppakt en het verplaatst zonder gestoken te worden.
André Zwartbol
vrijdag 26 augustus 2022 om 11:19 aangepast 11:56
Sjoert Fleurke noemt zichzelf een wespenvriend.
Sjoert Fleurke noemt zichzelf een wespenvriend. beeld Duncan Wijting
Genieten van groen

Met een lichte onrust stap ik de tuin van Sjoert Fleurke binnen. Hij heeft me verteld dat er in één nest gemiddeld duizend wespen zitten. Er vliegen hier dus twintigduizend wespen rond. En dan te bedenken dat ik al moeite heb om rustig te blijven als er één wesp in m’n buurt komt. 

‘Ga lekker zitten’, zegt Fleurke. Terwijl hij koffie haalt, kijk ik spiedend om me heen. Ik zie weinig beweging. De tuin rond zijn vrijstaande woning is flink, zo’n 500 vierkante meter, maar met zoveel wespen zouden er toch een paar te zien moeten zijn. Het enige dier dat dicht in m’n buurt komt is Bas, de hond. Fleurke zet koeken op tafel. Ook die zoetigheid levert, zelfs na een paar uur, geen bezoek van wespen op. Bezweert hij ze?

Sjoert Fleurke noemt zichzelf ee..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom zitten er steeds meer meeuwen op onze daken? En wat doe je als je dat een herrie vindt?

Een meeuw op het dak die je als een huilbaby uit je slaap houdt. Daar is wat aan te doen. En wat ook goed werkt: meeuwen naar daken van bedrijven lokken.

Afbeelding

In één hand goede grond leven meer organismen dan mensen op aarde. En daar kun je zelf wat aan doen

Weet je eigenlijk wel wat voor beestjes zich vlak onder je handen bevinden als je in de tuin aan het werk bent? In de bioscoop draait de film 'Onder het Maaiveld', waar je de diertjes kunt zien.

Afbeelding

Katja Staartjes: 'De natuur laat altijd z'n ware gezicht zien en speelt niet vals'

Katja Staartjes was in 1999 de eerste Nederlandse vrouw die de top van de Mount Everest bereikte en ontdekte daar de natuur als een fantastische leermeester. 'Je bent nietig en hebt je altijd aan te passen.'

Afbeelding

Knotploeg van Nuenen: wie tachtig jaar of ouder is mag niet meer in de boom

Bij de knotploeg in Nuenen hebben ze regels, wie er wel en niet de boom in mag. Maar die worden ruim opgevat. Hendrik van 82: 'Als het veilig is, kan het toch wel?' Een fotoreportage.

Afbeelding

Deze blokfluitist moest stoppen op het conservatorium en werd een expert in oehoe-geluiden

Met een richtmicrofoon en een goed ontwikkeld muzikaal gehoor urenlang luisteren naar de oehoe. Zo ontdekte blokfluitist Marjon Savelsberg iets wat twintig jaar lang onbekend was.

Afbeelding

Tientallen grote tuinen gaan komende weken even open voor de sneeuwklokjes

Heb je behoefte aan een lichtpuntje, een klein voorproefje op de lente? Deze maand zijn er in het hele land sneeuwklokjesdagen. Ook in grote particuliere tuinen mag je komen kijken.