In het Wilhelmina Kinderziekenhuis krijgen kinderen bezoek van cavia’s en konijnen

Reportage
Dieren worden steeds vaker ingezet om mensen te helpen of gerust te stellen: knuffelpony’s, kantoorvissen of traumahonden. Hoe helpt het dier de mens en hoe drukt die rol op dieren? Vandaag: knaagdieren in het kinderziekenhuis.
Linda Stelma
woensdag 17 augustus 2022 om 06:54
Liese (10) houdt een ratje vast: 'Door de dieren word ik rustig.'
Liese (10) houdt een ratje vast: 'Door de dieren word ik rustig.' beeld Jeroen Jumelet

Jedajah (10) zit op een stoel in het Kindertheater van het ziekenhuis. Om haar heen gonst het van de kinderstemmetjes. Een mopshond loopt snuffelend door de ruimte. Maar Jedajah heeft alleen oog voor het diertje dat in een mandje op haar schoot zit: Peppa. Het is een cavia maar van Jedajah had het ook een ratje mogen zijn, of een konijn. ‘Het maakt mij niet zo veel uit’, zegt ze, terwijl ze Peppa met een borstel onophoudelijk kamt. ‘Ik vind het fijn dat ik lekker kan knuffelen en kammen.’

Al 35 jaar bezoeken dieren van kinderboerderij Griftsteede in Utrecht eens per twee weken het Wilhelmina Kinderziekenhuis in hun stad. Het gaat om cavia’s, konijnen en ratjes. Soms komen er ook geiten of kippen mee, of een hond. Ewout Tuyt, medisch pedag..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

DJ Roberto Rosso verloor zijn beste vriend door zelfdoding. ‘Ik was boos op hem en op God’

Met zijn nieuwe dance track hoopt Robin Simon, die draait onder artiestennaam DJ Roberto Rosso, dat mensen vaker praten over mentale problemen. ‘Na de dood van Michaël maak ik het mijn missie om te praten over mentale gezondheid.’

Afbeelding

Noortje zit in een rolstoel. ‘Mensen denken veel te snel dat ik iets niet kan’

Noortje van Lith (25) vraagt al jaren aandacht voor gelijke behandeling van mensen met een handicap. ‘Als je aan iedereen een menukaart geeft, geef er dan ook één aan mij.’

Afbeelding

Veldhuis & Kemper twintig jaar samen op het podium: ‘Je kunt wel zien wie de positivo is’

Cabaret- en muziekduo Veldhuis & Kemper gelooft meer in het goede dan in een god. Toch hebben de twee wel wat met het ‘mysterie’ van geloof. ‘Ik snap dat geloven fijn is, want het is een soort van win-winsituatie.’

Afbeelding

Hoe kun je duurzaam Sinterklaas vieren? ‘Krijgen we dan helemaal geen cadeautjes?’

Duurzamer Sinterklaas vieren, hoe doe je dat? Redacteur Annelies Buit ging met vijftig euro de uitdaging aan om een nieuwe invulling aan het ‘heerlijk avondje’ te geven. Maar wat vinden haar kinderen hiervan?

Afbeelding

Beestjes en plantjes gaan ons helpen in de strijd tegen het water. Beter dan de dijken dat kunnen

Is er iets beters in de strijd tegen het water dan onze beroemde dijken? Ja, en dat begint met kleine beestjes en plantjes. Zij maken iets wat nóg beter is. En mooier. En geld oplevert.

Afbeelding

Alette heeft eekhoorns als huisdieren. ‘Elke keer als ik ze zie, ben ik weer verliefd op ze’

Honderden beeldjes, kussens, dekens, bestek en zelfs sieraden met afbeeldingen van hetzelfde dier. Het is niet moeilijk te raden dat de eekhoorn het favoriete dier is van wiskundelerares Alette Mons uit Heteren. Ze heeft ook vier levende exemplaren.