Cabaretier Vincent Bijlo: ‘Omdat ik blind ben heb ik extra behoefte aan een breed smakenpalet’

Interview
Deze zomer eet culinair journalist Marco Bosmans met een bekende Nederlander. Deze week worden de eetgewoonten en tafelmanieren van Vincent Bijlo op de proef gesteld.
Marco Bosmans
vrijdag 12 augustus 2022 om 15:39
Vincent Bijlo: De omgeving draagt absoluut bij aan de beleving én de smaak. Onze geest nept ons wat dat betreft voortdurend.'
Vincent Bijlo: De omgeving draagt absoluut bij aan de beleving én de smaak. Onze geest nept ons wat dat betreft voortdurend.' beeld Jaco Klamer

Vincent Bijlo is cabaretier, schrijver en podcastmaker. Echtgenoot bovendien. Allemaal leuk en meer dan aardig, maar zijn levenslange blind-zijn was voor mij het intrigerende alibi hem aan de ND-zomertafel te vragen. Hm ... Is dat zijn of mijn beperking?


Hoe een blinde eet doet niet ter zake. Nee, het is mij om Bijlo’s smaakbeleving te doen. Is zijn eten per definitie lekkerder dan mijn eten of andersom? Voor een experimentele proeve in dat kader had ik uiteraard ook simpelweg mijn ogen kunnen sluiten en de papillen aan het werk kunnen zetten, maar die vergelijkende wetenschap gaat mank. Immers, ik zie al 54 jaar. Vincent Bijlo heeft nooit kunnen zien, bloemkool noch zeebaars. Zijn kool en baars hebben dan ook uitsluitend sma..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marieke en Frankwin wonen in het Haagse klooster, naast het werkpaleis van de koning

Na drie jaar wonen in Azië moest de familie Colijn terug naar Nederland. Ze woonden overal en nergens, totdat ze een huurappartement vonden in het Haagse klooster. ‘Het voelde als op adem komen.’

Afbeelding

Vandaag vertelt: Wabe Bakker uit Leusden.

Afbeelding

Michelle (12) stuitert bij het zien van Formule 1: ‘Ik volg veel coureurs op Instagram‘

In de serie ‘Mag ik je telefoon even zien?’ geven jongeren hun - vaak dierbare - telefoon uit handen aan een journalist. Wat zegt hun telefoon over wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden?

Afbeelding

Wil je extravert overkomen? Dan moet je snel antwoorden bij je sollicitatie

Iemand die kort pauzeert, voordat hij op een vraag antwoordt, wordt sneller als introvert beoordeeld dan iemand die onmiddellijk antwoord geeft. Dat schrijven onderzoekers. Hoe komt dat?

Afbeelding

Huisartsen Miranda en Eva zijn goede vriendinnen: ‘Onze band voelt als een vangnet’

Via hun Instagram-account Beroepsgeheimen delen ze anonieme verhalen uit hun spreekkamers. Privé zijn huisartsen Miranda Tjeerdsma-Kraan (34) en Eva Elbert-Haitsma (32) uit Friesland daarnaast hechte vriendinnen.

Afbeelding

Annemiek wil haar werk doen ‘zoals Jezus deed’: ‘Mensen opzoeken en helpen met hun problemen’

Als ambulant begeleider bij Stichting Ontmoeting helpt Annemiek Bolle (22) midden in Rotterdam Kralingen mensen hun leven weer op de rails te krijgen. ‘Ik ben altijd weer verrast hoeveel we als mensen gemeen hebben.’