Tineke geniet van zelfvoorzienend leven: ‘Ik verlustig me in alles wat opkomt in mijn tuin’

Reportage
‘Het is nu wel een beetje een hype, dat zelfvoorzienend leven, maar voor mij is dit normaal.’ Terwijl ze praat zit Tineke Nota (72) uit Drachten gehurkt tussen de courgetteplanten en trekt ze her en der wat onkruid weg.
Nadine Folkers
vrijdag 12 augustus 2022 om 18:00
Tineke Nota: 'Ik heb er al een hekel aan om verkeerde dingen te doen, maar het staat me ook tegen verkeerde dingen te eten.'
Tineke Nota: 'Ik heb er al een hekel aan om verkeerde dingen te doen, maar het staat me ook tegen verkeerde dingen te eten.' beeld Sjaak Verboom

‘Ik weet niet beter dan dat we een eigen moestuin hadden. Ik kan me ook gewoon niet voorstellen dat mensen vergif in hun lijf stoppen door kant-en-klaarproducten te eten’, zegt Tineke Nota.

Stokrozen in alle kleuren van de regenboog staan fier overeind in volle bloei. Een eerste gladiool laat zijn knalrode bloemen zien te midden van een veelkleurigheid aan andere bloemen met onuitsprekelijke namen. Even verderop wuiven bossen gras zacht in het zomerbriesje. De geur van citroengras en verveine zweeft door de lucht als Tineke een paar blaadjes van deze kruiden in haar hand kneust. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marieke en Frankwin wonen in het Haagse klooster, naast het werkpaleis van de koning

Na drie jaar wonen in Azië moest de familie Colijn terug naar Nederland. Ze woonden overal en nergens, totdat ze een huurappartement vonden in het Haagse klooster. ‘Het voelde als op adem komen.’

Afbeelding

Vandaag vertelt: Wabe Bakker uit Leusden.

Afbeelding

Michelle (12) stuitert bij het zien van Formule 1: ‘Ik volg veel coureurs op Instagram‘

In de serie ‘Mag ik je telefoon even zien?’ geven jongeren hun - vaak dierbare - telefoon uit handen aan een journalist. Wat zegt hun telefoon over wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden?

Afbeelding

Wil je extravert overkomen? Dan moet je snel antwoorden bij je sollicitatie

Iemand die kort pauzeert, voordat hij op een vraag antwoordt, wordt sneller als introvert beoordeeld dan iemand die onmiddellijk antwoord geeft. Dat schrijven onderzoekers. Hoe komt dat?

Afbeelding

Huisartsen Miranda en Eva zijn goede vriendinnen: ‘Onze band voelt als een vangnet’

Via hun Instagram-account Beroepsgeheimen delen ze anonieme verhalen uit hun spreekkamers. Privé zijn huisartsen Miranda Tjeerdsma-Kraan (34) en Eva Elbert-Haitsma (32) uit Friesland daarnaast hechte vriendinnen.

Afbeelding

Annemiek wil haar werk doen ‘zoals Jezus deed’: ‘Mensen opzoeken en helpen met hun problemen’

Als ambulant begeleider bij Stichting Ontmoeting helpt Annemiek Bolle (22) midden in Rotterdam Kralingen mensen hun leven weer op de rails te krijgen. ‘Ik ben altijd weer verrast hoeveel we als mensen gemeen hebben.’