Syll verzamelt poppenhuizen: ‘Mijn ouders dachten dat mijn hobby wel over zou gaan’

Interview
Van postzegels tot theelepeltjes en van barbies tot modeltreintjes; in Nederland wordt van alles verzameld. Deze rubriek laat hobbyisten aan het woord over hun bijzondere verzameling. Vandaag vertelt: Syll van Veen uit Lelystad.
Maaike Legemaat
vrijdag 12 augustus 2022 om 01:31 aangepast 11:14
Syll van Veen: 'Deze hobby vraagt geluk en geduld.'
Syll van Veen: 'Deze hobby vraagt geluk en geduld.' beeld Jelte Bergwerff

Wat verzamelt u?

‘Ik verzamel poppenhuizen, en alles wat daarmee te maken heeft. Ik heb dertien poppenhuizen uit allerlei tijdsperioden. De oudste komt uit 1936 en de nieuwste uit eind jaren negentig. De huizen zijn als het ware tijdscapsules. De inrichting geeft een beeld van hoe het er in die tijd uitzag. De huizen die ik koop zijn vaak leeg. De sport is om meubeltjes te vinden die bij het huis passen. 

Poppenhuizen lopen over het algemeen een jaar of tien, twintig achter op de mode van huizeninrichting. Ik kijk vaak in boeken om een indruk te krijgen van de mode in die tijd. Ik heb bijvoorbeeld een huis in jarenzeventigstijl, in de kleuren paars, bruin, oranje en olijfgroen. Ik probeer dan zo veel mogelijk typische jarenzeventigmeubels ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Frida (52) en Ronald (54) vangen thuis jonge moeders op: ‘Bij ons komen ze tot rust’

Frida (52), sociaal werker en Ronald Tijdeman (54), orthopedagoog en hun twee kinderen wonen samen met hun honden en katten in een huis in de bossen van Ermelo. Het echtpaar is directeur van hun eigen moeder en kind-huis.

Afbeelding

Vandaag vertelt: Hans Werkman uit Amersfoort.

Afbeelding

Julia schrijft nummers over eenzaamheid, met een randje spiritualiteit. ‘Het is een herkenbaar gevoel’

Julia Rosenhart-Dinkelman (25) uit Velsen laat zien wat er in haar telefoon staat. ‘Het maken van nieuwe nummers is als het maken van een puzzel van muziek én tekst. Dat proces evolueert over verschillende weken.’

Afbeelding

Hoe communiceer je krachtig als leider? Vier tips van een communicatiecoach

De Amerikaanse spreker, schrijver en communicatiecoach Carmine Gallo onderzocht wat het geheim is van krachtige zakelijke communicatie en analyseerde hoe topleiders communiceren. Hij geeft vier technieken die goed werken.

Afbeelding

Zijn patiënten hielpen Dirk De Wachter door een zware periode: ‘Ben door het oog van de naald gekropen’

Toen psychiater Dirk de Wachter ernstig ziek was, hielpen zijn gezin, maar ook zijn patiënten en volkomen onbekenden hem erdoorheen: ‘U kent mij niet, maar ik ken u wel’, schreven ze. Hoe denkt hij over de zeven deugden?

Afbeelding

Mieke van Schie: ‘Je kunt veel betekenen voor cliënten door middel van tuinieren’

Mieke van Schie (62) uit Pijnacker. Zij bestiert een moestuin in ’s-Gravenzande waar mensen met psychische problemen tot rust komen door er met hun handen te werken.