Regen, kraaien en een kiwiplant

Achtergrond
Journalist Linda Stelma kocht in 2018 samen met haar man Harm (een klusser) een bouwvallige villa uit 1905 aan de rand van de Veluwe. Sindsdien knappen ze het huis langzamerhand helemaal op. In deze zomerbijlage schrijft ze over dit avontuur. Vandaag deel 15: gaten in het huis.
Linda Stelma
zaterdag 6 augustus 2022 om 04:21
Sneeuw in huis.
Sneeuw in huis. beeld Linda Stelma

‘Het is maar goed dat er zoveel gaten in jullie huis zitten. Daardoor kan de wind door de zolder waaien en is er niets verrot geraakt’, zegt onze nieuwe buurman positief. Het is oktober 2018 en we hebben onze villa net gekocht. De zolderraampjes van gietijzer sluiten voor geen meter en het dak is – toch – deels rot. Op sommige plekken kun je van binnenuit de panlatten en de pannen zien.

We staan er niet vaak bij stil dat de villa een gatenkaas is, maar soms ontkom je er niet aan. Als je in bed ligt en het stormt bijvoorbeeld. Op zolder staan bakken om regenwater op te vangen; niet alle gaten waren provisorisch te dichten. Het gedrup kan je uit je slaap houden, evenals het geklapper van het schuifraam in de sponning. Datzelfde raam sluit z..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marieke en Frankwin wonen in het Haagse klooster, naast het werkpaleis van de koning

Na drie jaar wonen in Azië moest de familie Colijn terug naar Nederland. Ze woonden overal en nergens, totdat ze een huurappartement vonden in het Haagse klooster. ‘Het voelde als op adem komen.’

Afbeelding

Vandaag vertelt: Wabe Bakker uit Leusden.

Afbeelding

Michelle (12) stuitert bij het zien van Formule 1: ‘Ik volg veel coureurs op Instagram‘

In de serie ‘Mag ik je telefoon even zien?’ geven jongeren hun - vaak dierbare - telefoon uit handen aan een journalist. Wat zegt hun telefoon over wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden?

Afbeelding

Wil je extravert overkomen? Dan moet je snel antwoorden bij je sollicitatie

Iemand die kort pauzeert, voordat hij op een vraag antwoordt, wordt sneller als introvert beoordeeld dan iemand die onmiddellijk antwoord geeft. Dat schrijven onderzoekers. Hoe komt dat?

Afbeelding

Huisartsen Miranda en Eva zijn goede vriendinnen: ‘Onze band voelt als een vangnet’

Via hun Instagram-account Beroepsgeheimen delen ze anonieme verhalen uit hun spreekkamers. Privé zijn huisartsen Miranda Tjeerdsma-Kraan (34) en Eva Elbert-Haitsma (32) uit Friesland daarnaast hechte vriendinnen.

Afbeelding

Annemiek wil haar werk doen ‘zoals Jezus deed’: ‘Mensen opzoeken en helpen met hun problemen’

Als ambulant begeleider bij Stichting Ontmoeting helpt Annemiek Bolle (22) midden in Rotterdam Kralingen mensen hun leven weer op de rails te krijgen. ‘Ik ben altijd weer verrast hoeveel we als mensen gemeen hebben.’