Deze poezenkamer zorgt voor troost in een verpleeghuis voor mensen met dementie

Reportage
Dieren worden steeds vaker ingezet om mensen te helpen of gerust te stellen: knuffelpony’s, kantoorvissen of traumahonden. Hoe helpt het dier de mens en hoe drukt die rol op dieren? Vandaag: een poezenkamer in een verpleeghuis voor mensen met dementie.
Linda Stelma
dinsdag 2 augustus 2022 om 19:21
Mevrouw Coemans aait Jochem terwijl mevrouw Hoefnagels toekijkt.
Mevrouw Coemans aait Jochem terwijl mevrouw Hoefnagels toekijkt. beeld Jean-Pierre Geusens

In de brede gang staat een volière met vier grasparkieten. Een frêle oude dame staat bij het hok, een hand op een leuning, de andere aan de rollator. Haar neus raakt bijna het gaas aan; haar ogen heeft ze onafgebroken gericht op de vogels.

In verpleeghuis Molenpark, een van de 22 locaties van Sevagram, is veel aandacht voor dieren. Er wonen in deze locatie in Heerlen mensen met dementie die vaak onrustig zijn. De dieren maken hen rustig. Naast een volière en een aquarium heeft Molenpark een poezenkamer. Hier wonen kater Jochem en poes Plumeau. Mevrouw Hoefnagels is vaste bezoeker van de poezenkamer. ‘Ik vind het hartstikke leuk’, zegt ze. ‘We hadden vroeger ook katten. Mijn moeder is ook zo goed met beesten en mijn vader ook.’ Ook mevrouw..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marieke en Frankwin wonen in het Haagse klooster, naast het werkpaleis van de koning

Na drie jaar wonen in Azië moest de familie Colijn terug naar Nederland. Ze woonden overal en nergens, totdat ze een huurappartement vonden in het Haagse klooster. ‘Het voelde als op adem komen.’

Afbeelding

Vandaag vertelt: Wabe Bakker uit Leusden.

Afbeelding

Michelle (12) stuitert bij het zien van Formule 1: ‘Ik volg veel coureurs op Instagram‘

In de serie ‘Mag ik je telefoon even zien?’ geven jongeren hun - vaak dierbare - telefoon uit handen aan een journalist. Wat zegt hun telefoon over wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden?

Afbeelding

Wil je extravert overkomen? Dan moet je snel antwoorden bij je sollicitatie

Iemand die kort pauzeert, voordat hij op een vraag antwoordt, wordt sneller als introvert beoordeeld dan iemand die onmiddellijk antwoord geeft. Dat schrijven onderzoekers. Hoe komt dat?

Afbeelding

Huisartsen Miranda en Eva zijn goede vriendinnen: ‘Onze band voelt als een vangnet’

Via hun Instagram-account Beroepsgeheimen delen ze anonieme verhalen uit hun spreekkamers. Privé zijn huisartsen Miranda Tjeerdsma-Kraan (34) en Eva Elbert-Haitsma (32) uit Friesland daarnaast hechte vriendinnen.

Afbeelding

Annemiek wil haar werk doen ‘zoals Jezus deed’: ‘Mensen opzoeken en helpen met hun problemen’

Als ambulant begeleider bij Stichting Ontmoeting helpt Annemiek Bolle (22) midden in Rotterdam Kralingen mensen hun leven weer op de rails te krijgen. ‘Ik ben altijd weer verrast hoeveel we als mensen gemeen hebben.’