Oprecht sorry zeggen en ruiterlijk je fouten toegeven. Hoe doe je het precies?

Achtergrond
‘We moeten de beschamende feiten onder ogen zien.’ Zo begon de rede waarin premier Mark Rutte excuses maakte voor het geweld dat Nederland Indonesië aandeed. Het was niet de enige keer dat hij excuses maakte namens de regering.
Eline Hoogenboom
dinsdag 2 augustus 2022 om 16:18
beeld istock

Uit onderzoek blijkt dat excuses voor feiten in het verleden de laatste jaren steeds vaker voorkomen. Maar echt keihard verantwoordelijkheid nemen voor je falen, dat ligt politici dan weer minder. Zou Elton John zijn ‘sorry seems to be the hardest word’ weleens hebben mogen zingen op een van de WTF-party’s van Boris Johnson? Echt, oprecht sorry zeggen en ruiterlijk je fouten toegeven. Hoe doe je het precies?

gemeenschappelijke norm is nodig

Er is iets voorgevallen. Iemand is gekwetst. Er is een grens overschreden. Er is geschreeuwd, genegeerd of gelachen. En dat kan niet onbesproken blijven. Excuses zijn op hun plaats en liefst heeft de veroorzaker dat zelf door, voordat het slachtoffer erover begint. Excuses hebben te maken met integritei..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zijn patiënten hielpen Dirk De Wachter door een zware periode: ‘Ben door het oog van de naald gekropen’

Toen psychiater Dirk de Wachter ernstig ziek was, hielpen zijn gezin, maar ook zijn patiënten en volkomen onbekenden hem erdoorheen: ‘U kent mij niet, maar ik ken u wel’, schreven ze. Hoe denkt hij over de zeven deugden?

Afbeelding

Mieke van Schie: ‘Je kunt veel betekenen voor cliënten door middel van tuinieren’

Mieke van Schie (62) uit Pijnacker. Zij bestiert een moestuin in ’s-Gravenzande waar mensen met psychische problemen tot rust komen door er met hun handen te werken.

Afbeelding

Vier winnaars van Heel Holland Bakt geven tips: wat kan ik bakken rond Sinterklaas?

Het is smullen deze weken: kruidnoten, speculaas en banketletters. De Heel Holland Bakt-winnaars gaan deze maand helemaal los: ‘Ik kan nog altijd kinderlijk blij worden van dit feest.’

Afbeelding

Hoe verbouw je natuur die je moet beschermen? Boswachter Jacob de Bruin: ‘Je wilt dit liever niet’

In het Fochteloërveen wordt ruim vijftig kilometer dijk aangelegd, om zeldzaam hoogveen te beschermen. Maar hoe verbouw je een natuurgebied dat zo fragiel is? ‘Als de kraanmachinist een slang ziet, moet hij me bellen.’

Afbeelding

Koninklijke vrouwen verenigen zich op paleis

Afbeelding

Max (87): ‘Ik had me eigenlijk al voorbereid op mijn dood. Gelukkig mocht ik blijven leven’

De oudere van tegenwoordig, wie is dat? Vandaag: Max van Gestel (87) uit Heelsum. Hij ging al met de VUT toen hij 56 jaar was en bezoekt regelmatig twee van zijn kinderen die in Zweden wonen.