Oprecht sorry zeggen en ruiterlijk je fouten toegeven. Hoe doe je het precies?

Achtergrond
‘We moeten de beschamende feiten onder ogen zien.’ Zo begon de rede waarin premier Mark Rutte excuses maakte voor het geweld dat Nederland Indonesië aandeed. Het was niet de enige keer dat hij excuses maakte namens de regering.
Eline Hoogenboom
dinsdag 2 augustus 2022 om 16:18
beeld istock

Uit onderzoek blijkt dat excuses voor feiten in het verleden de laatste jaren steeds vaker voorkomen. Maar echt keihard verantwoordelijkheid nemen voor je falen, dat ligt politici dan weer minder. Zou Elton John zijn ‘sorry seems to be the hardest word’ weleens hebben mogen zingen op een van de WTF-party’s van Boris Johnson? Echt, oprecht sorry zeggen en ruiterlijk je fouten toegeven. Hoe doe je het precies?

gemeenschappelijke norm is nodig

Er is iets voorgevallen. Iemand is gekwetst. Er is een grens overschreden. Er is geschreeuwd, genegeerd of gelachen. En dat kan niet onbesproken blijven. Excuses zijn op hun plaats en liefst heeft de veroorzaker dat zelf door, voordat het slachtoffer erover begint. Excuses hebben te maken met integritei..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marieke en Frankwin wonen in het Haagse klooster, naast het werkpaleis van de koning

Na drie jaar wonen in Azië moest de familie Colijn terug naar Nederland. Ze woonden overal en nergens, totdat ze een huurappartement vonden in het Haagse klooster. ‘Het voelde als op adem komen.’

Afbeelding

Vandaag vertelt: Wabe Bakker uit Leusden.

Afbeelding

Michelle (12) stuitert bij het zien van Formule 1: ‘Ik volg veel coureurs op Instagram‘

In de serie ‘Mag ik je telefoon even zien?’ geven jongeren hun - vaak dierbare - telefoon uit handen aan een journalist. Wat zegt hun telefoon over wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden?

Afbeelding

Wil je extravert overkomen? Dan moet je snel antwoorden bij je sollicitatie

Iemand die kort pauzeert, voordat hij op een vraag antwoordt, wordt sneller als introvert beoordeeld dan iemand die onmiddellijk antwoord geeft. Dat schrijven onderzoekers. Hoe komt dat?

Afbeelding

Huisartsen Miranda en Eva zijn goede vriendinnen: ‘Onze band voelt als een vangnet’

Via hun Instagram-account Beroepsgeheimen delen ze anonieme verhalen uit hun spreekkamers. Privé zijn huisartsen Miranda Tjeerdsma-Kraan (34) en Eva Elbert-Haitsma (32) uit Friesland daarnaast hechte vriendinnen.

Afbeelding

Annemiek wil haar werk doen ‘zoals Jezus deed’: ‘Mensen opzoeken en helpen met hun problemen’

Als ambulant begeleider bij Stichting Ontmoeting helpt Annemiek Bolle (22) midden in Rotterdam Kralingen mensen hun leven weer op de rails te krijgen. ‘Ik ben altijd weer verrast hoeveel we als mensen gemeen hebben.’