Eten met Mart Smeets: ‘Ik eet niet graag van formica tafeltjes. Zeker niet in Frankrijk’

Interview
Deze zomer eet culinair journalist Marco Bosmans met bekende Nederlanders. Deze week worden de eetgewoonten en tafelmanieren van journalist/schrijver Mart Smeets op de proef gesteld.
Marco Bosmans
donderdag 21 juli 2022 om 10:42
Mart Smeets: 'Schrijven is een feest en koken niet minder.’
Mart Smeets: 'Schrijven is een feest en koken niet minder.’ beeld Martin Waalboer

Met de laatste etappes voor de boeg, krijgt ook de Tour de France 2022 zondag zijn winnaar. En dan ’s avonds Mart Smeets kijken, aan zijn praattafel in Parijs. Ach ja, sentiment is een Frans woord. Wij nodigden de éminence grise uit aan een eettafeltje in Haarlem.

Geen Champs-Élysées, maar Klokhuisplein. Geen wijn, maar een cappuccino. Het charmante hotel-restaurant ML is op Smeets’ verzoek – ‘Drie keer struikelen en ik ben thuis’ – de plek voor een verhandeling over de Ronde van Frankrijk. Zonder namen en rugnummers dit keer, want het is de kost die dit keer voor de praat uit gaat. Eenheidskost voor renners versus de nouvelle cuisine voor het persleger, waar de ervaren Smeets tientallen jaren deel van uitmaakte.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marieke en Frankwin wonen in het Haagse klooster, naast het werkpaleis van de koning

Na drie jaar wonen in Azië moest de familie Colijn terug naar Nederland. Ze woonden overal en nergens, totdat ze een huurappartement vonden in het Haagse klooster. ‘Het voelde als op adem komen.’

Afbeelding

Vandaag vertelt: Wabe Bakker uit Leusden.

Afbeelding

Michelle (12) stuitert bij het zien van Formule 1: ‘Ik volg veel coureurs op Instagram‘

In de serie ‘Mag ik je telefoon even zien?’ geven jongeren hun - vaak dierbare - telefoon uit handen aan een journalist. Wat zegt hun telefoon over wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden?

Afbeelding

Wil je extravert overkomen? Dan moet je snel antwoorden bij je sollicitatie

Iemand die kort pauzeert, voordat hij op een vraag antwoordt, wordt sneller als introvert beoordeeld dan iemand die onmiddellijk antwoord geeft. Dat schrijven onderzoekers. Hoe komt dat?

Afbeelding

Huisartsen Miranda en Eva zijn goede vriendinnen: ‘Onze band voelt als een vangnet’

Via hun Instagram-account Beroepsgeheimen delen ze anonieme verhalen uit hun spreekkamers. Privé zijn huisartsen Miranda Tjeerdsma-Kraan (34) en Eva Elbert-Haitsma (32) uit Friesland daarnaast hechte vriendinnen.

Afbeelding

Annemiek wil haar werk doen ‘zoals Jezus deed’: ‘Mensen opzoeken en helpen met hun problemen’

Als ambulant begeleider bij Stichting Ontmoeting helpt Annemiek Bolle (22) midden in Rotterdam Kralingen mensen hun leven weer op de rails te krijgen. ‘Ik ben altijd weer verrast hoeveel we als mensen gemeen hebben.’