Met de zeis dieren redden: een alternatief voor de sportschool en je helpt ook de natuur een handje

Achtergrond
Beheerders van landschappen promoten graag de zeis. Dit oude landbouwgereedschap is regelmatig beter voor de natuur dan de moderne grasmaaier. En tot mijn verbazing heb je het zo geleerd.
André Zwartbol
vrijdag 1 juli 2022 om 19:57 aangepast 09:25
Gerrie van den Bosch maait iedere twee weken in Lelystad.
Gerrie van den Bosch maait iedere twee weken in Lelystad. beeld nd

Om valse romantiek te vermijden: de zeis is geen apparaat waarmee je alle motormaaiers overbodig maakt. Maar beheerders van natuurgebieden vertellen graag over de voordelen. Voor wie dit oude landbouwgereedschap niet meer kent: het is een lange stok (tot twee meter) en aan het eind zit er haaks een mes aan van zo’n halve meter. 

Een van de voordelen van de zeis is dat je er op drassige bodem mee kunt werken, waar machines zouden wegzakken. Je kunt ook makkelijk om bloeiende bloemen heen maaien. Zeldzame bloemen bijvoorbeeld. Of bloemen die je wilt laten staan omdat de bijen ze nodig hebben. En als het gras te hoog is voor motormaaiers, lukt maaien met de zeis nog wel. Plus dat het natuurlijk stiller is en geen brandstof kost.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe verbouw je natuur die je moet beschermen? Boswachter Jacob de Bruin: ‘Je wilt dit liever niet’

In het Fochteloërveen wordt ruim vijftig kilometer dijk aangelegd, om zeldzaam hoogveen te beschermen. Maar hoe verbouw je een natuurgebied dat zo fragiel is? ‘Als de kraanmachinist een slang ziet, moet hij me bellen.’

Afbeelding

Beestjes en plantjes gaan ons helpen in de strijd tegen het water. Beter dan de dijken dat kunnen

Is er iets beters in de strijd tegen het water dan onze beroemde dijken? Ja, en dat begint met kleine beestjes en plantjes. Zij maken iets wat nóg beter is. En mooier. En geld oplevert.

Afbeelding

Die boom waar jij onderdoor loopt, hoe veilig is die eigenlijk? Geen gekke vraag in de herfst

Takken die afbreken. Bomen die omvallen. Worden bomen gecontroleerd? En hoe zit het met die boom in je eigen tuin? André Zwartbol gaat op stap met boomverzorger en controleur Lodewijk Lamers.

Afbeelding

Lieve ouders, hou je handjes op je rug en laat je kinderen zelf de natuur ontdekken

Als kind zélf de natuur ontdekken valt nog niet mee. Ouders leggen veel te veel nadruk op de ultieme veiligheid van hun kinderen. Daardoor blijven er weinig kansen over om iets te ontdekken in de natuur.

Afbeelding

Hoe de diëtist en de natuurgids chronisch zieken naar buiten krijgen: ‘Rustmomenten zijn belangrijk’

Je hebt diabetes of bent chronisch vermoeid en komt de deur nauwelijks uit. Biowalking, wandelen in een groep, met natuurgids en een zorgverlener, zet mensen in beweging die anders de deur niet uit gaan.

Afbeelding

‘Opeens had ik iets doods in handen en zag hoe mooi het was’

Martijn Nugteren was bang voor de dood. Totdat hij een specht in zijn handen zag sterven en de schoonheid ontdekte van de dingen die vergaan. Zijn foto’s maken je getuige van een afscheidsmoment.