Stedelijk econoom Eveline van Leeuwen: ‘Van steeds meer spullen kopen worden we niet gelukkiger’

Interview
Eveline van Leeuwen maakt zich zorgen over de overconsumptie. Onze jacht naar meer put de aarde uit. De stedelijk econoom wil de wereld beter maken en is steeds op zoek naar duurzame oplossingen. Ze wandelt veel, om naar de vogels te luisteren en met God te praten.
Piet H. de Jong
vrijdag 1 juli 2022 om 10:28
Eveline van Leeuwen: 'Door kinderen worden we doordrongen van het besef de aarde goed achter te laten voor volgende generaties.'
Eveline van Leeuwen: 'Door kinderen worden we doordrongen van het besef de aarde goed achter te laten voor volgende generaties.' beeld Jeroen Jumelet
Zeven Deugden Zeven Deugden

wijsheid

‘Voor mij heeft wijsheid te maken met reflecteren, even afstand nemen van de waan van de dag. Ik heb twee drukke banen. Ik ben hoogleraar aan de Wageningen Universiteit en ik geef leiding aan het instituut AMS dat zich bezighoudt met het duurzaam maken van steden. Het is goed jezelf af en toe te vragen: waar ben ik mee bezig? Doe ik de dingen om mijn agenda tevreden te stellen, óf wil ik goed leiding geven aan mijn instituut en goed onderzoek doen aan de universiteit. Toen ik pas hoogleraar was, plande ik elke eerste woensdagmorgen van de maand in om te gaan wandelen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marian Spier is een onzichtbare influencer op het wereldtoneel: 'Voor alles is een oplossing'

Vanuit de hele wereld kloppen ze aan bij Marian Spier (53): met hulpvragen om complexe vraagstukken vlot te trekken. Ze spart met vooraanstaande figuren op het wereldtoneel. ‘Hoop brengen is de kern van mijn bestaan’

Afbeelding

Sander de Kramer brengt hoop op plekken waar weinig mensen dat durven: 'Ze dachten dat ik Jezus was'

Zijn antenne voor onrecht staat nooit uit. Als journalist ging Sander de Kramer (49) voor een reportage naar Sierra Leone. Hij werd diep geraakt door het lot van de weeskinderen in de diamantmijnen en besloot ze te bevrijden.

Afbeelding

Jan Troost heeft 'brozebottenziekte' en uitgezaaide kanker: 'Liefde is het mooiste wat je kan overkomen'

Ruim vijftig jaar heeft Jan Troost gevochten voor gelijke rechten voor gehandicapte mensen. Door zijn brozebottenziekte lag hij vaak in het ziekenhuis en zag hij veel kinderen sterven. Maar nu is ook hij terminaal.

Afbeelding

Minister Robbert Dijkgraaf: 'Het leven wordt op lange termijn alleen maar beter door veel kennis'

Na een carrière als topwetenschapper verruilde minister Robbert Dijkgraaf (D66) de wis- en natuurkundige wereld voor de onstuimige politiek. ‘Zelf denk ik dat toeval een grote rol speelt.’

Afbeelding

Sopraan Francis van Broekhuizen: 'Ik heb een kinderlijk geloof. Dat komt steeds weer boven'

Sopraan Francis van Broekhuizen is bekend vanwege haar deelname aan tv-programma’s. Ze is grappig, maar gebruikt haar podium ook om op te komen voor minderheden en haar liefde voor klassiek muziek door te geven.

Afbeelding

Psycholoog Michelle van Dusseldorp hoopt dat Nederlandse christenen meer leren genieten

Liefde is veel meer dan romantiek. En wie echt aan de slag wil met bijbelse begrippen als 'de minste' en 'dienstbaar' zijn, moet eerst een eigen identiteit ontwikkelen, zegt psycholoog Michelle van Dusseldorp.