Antje Aalbers is 92 en nog erg actief: ‘Op mijn 60e heb ik mijn rijbewijs gehaald’

Interview
De oudere van tegenwoordig, wie is dat? Vandaag: Antje Aalbers (92) uit Zwolle. Ze kreeg tien kinderen, schonk tot haar 88e koffie in een verpleeghuis en rijdt nog elke zondag naar de kerk.
Maaike Legemaat
donderdag 30 juni 2022 om 17:22
Antje Aalbers
Antje Aalbers beeld Dick Vos

‘Ik ben opgegroeid in Berkum, een dorpje naast Zwolle. Nu woon ik er nog steeds, maar het verschil is dat het nu officieel Zwolle heet. Mijn vader was boer en ik was de oudste thuis, daarom moest ik veel helpen in het gezin. Zes jaar ben ik naar de lagere school geweest, en daarna ging ik naar de huishoudschool. Dat was leuk, eten koken heb ik altijd mooi gevonden. Het eten dat we kookten was wel mager, want het was oorlog. Toen ik net een jaar op de huishoudschool zat, werd het gebouw gevorderd door de Duitsers.

Daarna wilde ik eigenlijk buiten de deur werken, maar van mijn vader moest ik toen gaan helpen op de boerderij. Dan hoefde hij geen knecht in dienst te nemen. Ik hielp hem met mest strooien en dat soort dingen. Vroeger was de opv..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Julia schrijft nummers over eenzaamheid, met een randje spiritualiteit. ‘Het is een herkenbaar gevoel’

Julia Rosenhart-Dinkelman (25) uit Velsen laat zien wat er in haar telefoon staat. ‘Het maken van nieuwe nummers is als het maken van een puzzel van muziek én tekst. Dat proces evolueert over verschillende weken.’

Afbeelding

Hoe communiceer je krachtig als leider? Vier tips van een communicatiecoach

De Amerikaanse spreker, schrijver en communicatiecoach Carmine Gallo onderzocht wat het geheim is van krachtige zakelijke communicatie en analyseerde hoe topleiders communiceren. Hij geeft vier technieken die goed werken.

Afbeelding

Zijn patiënten hielpen Dirk De Wachter door een zware periode: ‘Ben door het oog van de naald gekropen’

Toen psychiater Dirk de Wachter ernstig ziek was, hielpen zijn gezin, maar ook zijn patiënten en volkomen onbekenden hem erdoorheen: ‘U kent mij niet, maar ik ken u wel’, schreven ze. Hoe denkt hij over de zeven deugden?

Afbeelding

Mieke van Schie: ‘Je kunt veel betekenen voor cliënten door middel van tuinieren’

Mieke van Schie (62) uit Pijnacker. Zij bestiert een moestuin in ’s-Gravenzande waar mensen met psychische problemen tot rust komen door er met hun handen te werken.

Afbeelding

Vier winnaars van Heel Holland Bakt geven tips: wat kan ik bakken rond Sinterklaas?

Het is smullen deze weken: kruidnoten, speculaas en banketletters. De Heel Holland Bakt-winnaars gaan deze maand helemaal los: ‘Ik kan nog altijd kinderlijk blij worden van dit feest.’

Afbeelding

Hoe verbouw je natuur die je moet beschermen? Boswachter Jacob de Bruin: ‘Je wilt dit liever niet’

In het Fochteloërveen wordt ruim vijftig kilometer dijk aangelegd, om zeldzaam hoogveen te beschermen. Maar hoe verbouw je een natuurgebied dat zo fragiel is? ‘Als de kraanmachinist een slang ziet, moet hij me bellen.’