Elke puzzelt met longen: ‘Zes pagina’s met data, ik hou ervan om die uit te pluizen’

Interview
Als longfysiotherapeut in het Radboudumc begeleidt Elke Verberkt (36) patiënten met chronische longklachten. ‘Ik ben vooral geïnteresseerd in de mensen achter de aandoening, in hun beweegredenen, het grotere geheel.’
Annelies Buit
vrijdag 24 juni 2022 om 11:00
Elke Verberkt
Elke Verberkt beeld Niek Stam

Waarom bent u longfysiotherapeut geworden?

‘Tijdens mijn studie fysiotherapie ontdekte ik dat ik vooral geïnteresseerd ben in de mensen achter de aandoening. In hun beweegredenen, het grotere geheel. De longpatiënten die ik nu begeleid, hebben meestal COPD of astma en zijn vaak al op leeftijd. Vooraf hebben ze een uitgebreid assessment, waaronder een aantal inspanningstesten. Hoe is hun conditie, wat is hun longcapaciteit, hun spiermassa? 

Als een patiënt komt revalideren, trainen we hun uithoudingsvermogen en spierkracht. Ik begeleid dagelijks fitnessgroepen en leer patiënten ademtechnieken aan. Ik vind het leuk om anderen dingen te leren. Daarom heb ik ook weleens getwijfeld: wil ik niet meer richting coaching gaan? Maar dat fysiologisch..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marieke en Frankwin wonen in het Haagse klooster, naast het werkpaleis van de koning

Na drie jaar wonen in Azië moest de familie Colijn terug naar Nederland. Ze woonden overal en nergens, totdat ze een huurappartement vonden in het Haagse klooster. ‘Het voelde als op adem komen.’

Afbeelding

Vandaag vertelt: Wabe Bakker uit Leusden.

Afbeelding

Michelle (12) stuitert bij het zien van Formule 1: ‘Ik volg veel coureurs op Instagram‘

In de serie ‘Mag ik je telefoon even zien?’ geven jongeren hun - vaak dierbare - telefoon uit handen aan een journalist. Wat zegt hun telefoon over wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden?

Afbeelding

Wil je extravert overkomen? Dan moet je snel antwoorden bij je sollicitatie

Iemand die kort pauzeert, voordat hij op een vraag antwoordt, wordt sneller als introvert beoordeeld dan iemand die onmiddellijk antwoord geeft. Dat schrijven onderzoekers. Hoe komt dat?

Afbeelding

Huisartsen Miranda en Eva zijn goede vriendinnen: ‘Onze band voelt als een vangnet’

Via hun Instagram-account Beroepsgeheimen delen ze anonieme verhalen uit hun spreekkamers. Privé zijn huisartsen Miranda Tjeerdsma-Kraan (34) en Eva Elbert-Haitsma (32) uit Friesland daarnaast hechte vriendinnen.

Afbeelding

Annemiek wil haar werk doen ‘zoals Jezus deed’: ‘Mensen opzoeken en helpen met hun problemen’

Als ambulant begeleider bij Stichting Ontmoeting helpt Annemiek Bolle (22) midden in Rotterdam Kralingen mensen hun leven weer op de rails te krijgen. ‘Ik ben altijd weer verrast hoeveel we als mensen gemeen hebben.’