Gratis af te halen in IJsselstein: appels van unieke rassen

Reportage
Wie in de herfst in IJsselstein appeltaart gaat bakken, loopt de deur uit, plukt appels van de boom en gaat bakken. Of maakt er appelsap van. Dit Utrechtse stadje heeft 2200 fruitbomen ‘langs de weg staan’ van 800 verschillende rassen. Nergens in Europa vind je dat in het openbare groen.
André Zwartbol
vrijdag 3 juni 2022 om 19:00 aangepast 09:14
George Otter
George Otter beeld nd
Genieten van groen

Er is geen gemeente in Nederland waar zo veel fruitbomen van verschillende rassen in de openbare ruimte staan als in IJsselstein. Belangrijk voor de wetenschap, maar ook leuk voor de burgers. De meeste van de 2200 fruitbomen dragen appels. Sommige peren. En verder staan er dertig verschillende rassen van de hazelaar. Van 270 fruitboomrassen die je er vindt, is het exemplaar in IJsselstein de laatste in de hele wereld.

Met enige achting rijd ik IJsselstein dus binnen. Het is niet zo dat je meteen overal fruitbomen ziet. Maar dat zegt vooral iets over de grote hoeveelheid overig groen, waartussen de fruitbomen soms verstopt zijn. Overigens weten ook veel inwoners hier niet dat hun gemeente deze schatten herbergt, zo merk ik. ‘Is dat zo?’, h..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom zitten er steeds meer meeuwen op onze daken? En wat doe je als je dat een herrie vindt?

Een meeuw op het dak die je als een huilbaby uit je slaap houdt. Daar is wat aan te doen. En wat ook goed werkt: meeuwen naar daken van bedrijven lokken.

Afbeelding

In één hand goede grond leven meer organismen dan mensen op aarde. En daar kun je zelf wat aan doen

Weet je eigenlijk wel wat voor beestjes zich vlak onder je handen bevinden als je in de tuin aan het werk bent? In de bioscoop draait de film 'Onder het Maaiveld', waar je de diertjes kunt zien.

Afbeelding

Katja Staartjes: 'De natuur laat altijd z'n ware gezicht zien en speelt niet vals'

Katja Staartjes was in 1999 de eerste Nederlandse vrouw die de top van de Mount Everest bereikte en ontdekte daar de natuur als een fantastische leermeester. 'Je bent nietig en hebt je altijd aan te passen.'

Afbeelding

Knotploeg van Nuenen: wie tachtig jaar of ouder is mag niet meer in de boom

Bij de knotploeg in Nuenen hebben ze regels, wie er wel en niet de boom in mag. Maar die worden ruim opgevat. Hendrik van 82: 'Als het veilig is, kan het toch wel?' Een fotoreportage.

Afbeelding

Deze blokfluitist moest stoppen op het conservatorium en werd een expert in oehoe-geluiden

Met een richtmicrofoon en een goed ontwikkeld muzikaal gehoor urenlang luisteren naar de oehoe. Zo ontdekte blokfluitist Marjon Savelsberg iets wat twintig jaar lang onbekend was.

Afbeelding

Tientallen grote tuinen gaan komende weken even open voor de sneeuwklokjes

Heb je behoefte aan een lichtpuntje, een klein voorproefje op de lente? Deze maand zijn er in het hele land sneeuwklokjesdagen. Ook in grote particuliere tuinen mag je komen kijken.