Paardenbloem als onkruid? Tegen dat beeld wil deze bloemenexpert opboksen

Reportage
Het schoot Karst Meijer vier jaar geleden in het verkeerde keelgat toen op het etiket van flesjes onkruidverdelger een paardenbloem stond afgebeeld. Het leidde tot de dag van de paardenbloem.
André Zwartbol
vrijdag 22 april 2022 om 12:10
Afbeelding
beeld Erik van den Ham
Genieten van groen

Bij Hasselt ligt een paardenbloemenparadijs, had Karst Meijer (65) me verteld. In de Brommert, een natuurgebied langs het Zwarte Water tussen Zwolle en Hasselt. Daar moest ik volgens de Nederlandse paardenbloemenexpert zeker naartoe komen, en dan vooral om de moeraspaardenbloem te zien. Maar zoals dat met paradijzen wel vaker gaat, is het ook hier nog niet volledig zichtbaar. ‘Dat is een kwestie van tijd’, stelt hij me gerust. ‘Dat kan over een week compleet anders zijn.’ Wat goed zou uitkomen, want zondag 24 april is het - ja, die bestaat - de dag van de paardenbloem, die in Nederland voor de derde keer wordt gehouden. Het is een idee van Meijer zelf en amateurbotanicus Erik van den Ham. Want de paardenbloem wordt te vaak als onkruid ge..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tientallen grote tuinen gaan komende weken even open voor de sneeuwklokjes

Heb je behoefte aan een lichtpuntje, een klein voorproefje op de lente? Deze maand zijn er in het hele land sneeuwklokjesdagen. Ook in grote particuliere tuinen mag je komen kijken.

Afbeelding

Eigenzinnige kastheelheer Ewald Marggraff joeg iedereen weg en liet zijn bos verwilderen

Ewald Marggraff wilde geen pottenkijkers in zijn bos. Het leverde ongerepte natuur op. In zijn testament liet hij vastleggen dat het tweehonderd jaar zo moet blijven. Nu kun je er wandelen in een bijzonder bos.

Afbeelding

De twaalf bergtoppen van Nederland. Het is een zoektocht om ze te vinden. Ook voor de VVV

Wat is het hoogste punt in jouw provincie? Geen idee? Ruud Baarda en Karina Verbaan zochten de twaalf provinciale bergtoppen en beschreven hoe je er moet komen.

Afbeelding

Je verdwijnt in polder Westzaan zomaar een meter onder de grond. En de bodem golft als een waterbed

Gerard de Vries ligt op zijn rug. Zijn ene been steekt omhoog. 'Ik verdween tot aan mijn lies in een gat en voelde niet eens de bodem. Je ziet het gat nauwelijks. Dat is het verraderlijke hier.'

Afbeelding

Planten staan op school en op je werk vaak op de verkeerde plek. Schuif ze naar je bureau of de klas

Waarom staan planten op het werk of op school op plekken waar we het minste zijn - in de kantine en bij de receptie? Er zijn behoorlijk wat redenen om dat te doen. Wat dacht je van betere concentratie?

Afbeelding

‘Er gaat niets boven het vinden van een zeepaardje’, en die kans wordt steeds groter

De kans dat je op de Nederlandse stranden een levend zeepaardje vindt, wordt groter. Maar let op: je mag ‘m niet houden. Je mag wel om hulp vragen. En die hulp gaat - letterlijk - best ver.