Hout langs slootkant is niet ongevaarlijk: ‘Geef de natuur wat ruimte’

Achtergrond
Je ziet het steeds vaker: houten beschoeiingen langs sloten en singels. Ze zijn recht en strak, voorkomen dat een oever verzakt en maken een slootkant voor jaren onderhoudsvrij. Natuurliefhebbers moeten er niets van hebben.
Conno Bochoven / rd
vrijdag 8 april 2022 om 19:38
Beschoeiingen zijn vaak lastig voor zoogdieren en vogels.
Beschoeiingen zijn vaak lastig voor zoogdieren en vogels. beeld Conno Bochoven

Aan oeverbeschoeiing zit ook een negatieve kant. Houten bekleding van de waterkant is ten opzichte van een natuurlijke overgang slecht voor de biodiversiteit. Bovendien veroorzaken de beschoeiingen dierenleed en zijn ze een gevaar voor kleine kinderen. Althans, dat is de mening van de politieke partij Water Natuurlijk uit waterschap Hollandse Delta. ‘Geef de natuur wat ruimte, daar wordt iedereen beter van’, zegt woordvoerder Joost Kievit.

Het beschoeien van oevers is natuurliefhebbers een doorn in het oog. ‘Heel veel natuurlijk leven speelt zich af op de grens van land en water’, legt Kievit uit. ‘Oeverplanten vinden er een plek. Die herbergen veel insecten.’ Van die insecten profiteren andere dieren dan weer. En ook vissen zijn gebaat b..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Julia schrijft nummers over eenzaamheid, met een randje spiritualiteit. ‘Het is een herkenbaar gevoel’

Julia Rosenhart-Dinkelman (25) uit Velsen laat zien wat er in haar telefoon staat. ‘Het maken van nieuwe nummers is als het maken van een puzzel van muziek én tekst. Dat proces evolueert over verschillende weken.’

Afbeelding

Hoe communiceer je krachtig als leider? Vier tips van een communicatiecoach

De Amerikaanse spreker, schrijver en communicatiecoach Carmine Gallo onderzocht wat het geheim is van krachtige zakelijke communicatie en analyseerde hoe topleiders communiceren. Hij geeft vier technieken die goed werken.

Afbeelding

Mieke van Schie: ‘Je kunt veel betekenen voor cliënten door middel van tuinieren’

Mieke van Schie (62) uit Pijnacker. Zij bestiert een moestuin in ’s-Gravenzande waar mensen met psychische problemen tot rust komen door er met hun handen te werken.

Afbeelding

Vier winnaars van Heel Holland Bakt geven tips: wat kan ik bakken rond Sinterklaas?

Het is smullen deze weken: kruidnoten, speculaas en banketletters. De Heel Holland Bakt-winnaars gaan deze maand helemaal los: ‘Ik kan nog altijd kinderlijk blij worden van dit feest.’

Afbeelding

Hoe verbouw je natuur die je moet beschermen? Boswachter Jacob de Bruin: ‘Je wilt dit liever niet’

In het Fochteloërveen wordt ruim vijftig kilometer dijk aangelegd, om zeldzaam hoogveen te beschermen. Maar hoe verbouw je een natuurgebied dat zo fragiel is? ‘Als de kraanmachinist een slang ziet, moet hij me bellen.’

Afbeelding

Koninklijke vrouwen verenigen zich op paleis