Hoe het ruige Utopia-eiland een voorbeeld van natuurherstel werd

Reportage
We moeten de natuur niet alleen beschermen, maar ook herstellen, zegt architect Xavier San Giorgi. ‘Dat vraagt ook om een heel andere inrichting van de stad en het platteland.’ Hij laat op Utopia-eiland, onderdeel van de Floriade, mensen kennismaken met agroforestry: landbouw gecombineerd met bomen.
Petra Noordhuis
vrijdag 8 april 2022 om 11:33
De schooltuin
De schooltuin beeld Dick Vos

De klimaatopwarming maakt het werk van boeren steeds lastiger. Ze hebben vaker te maken met een langere periode van droogte of juist met veel neerslag. Op het platteland speelt nog een probleem: het aantal insecten en vogels neemt er dramatisch af, door de intensieve landbouw en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Een mogelijke oplossing voor deze problemen is ‘agroforestry’. ‘Dit is akkerbouw die wordt gecombineerd met bomenrijen en hagen en soms ook met dieren. Koeien kunnen aan hagen knagen. Kippen kunnen onder fruitboompjes scharrelen’, zegt Xavier San Giorgi. Hij is architect, heeft in de afgelopen jaren voedselbossen ontworpen en richt zich nu op agroforestry. 


Het eiland Utopia - beeld Dick Vos

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Julia schrijft nummers over eenzaamheid, met een randje spiritualiteit. ‘Het is een herkenbaar gevoel’

Julia Rosenhart-Dinkelman (25) uit Velsen laat zien wat er in haar telefoon staat. ‘Het maken van nieuwe nummers is als het maken van een puzzel van muziek én tekst. Dat proces evolueert over verschillende weken.’

Afbeelding

Hoe communiceer je krachtig als leider? Vier tips van een communicatiecoach

De Amerikaanse spreker, schrijver en communicatiecoach Carmine Gallo onderzocht wat het geheim is van krachtige zakelijke communicatie en analyseerde hoe topleiders communiceren. Hij geeft vier technieken die goed werken.

Afbeelding

Mieke van Schie: ‘Je kunt veel betekenen voor cliënten door middel van tuinieren’

Mieke van Schie (62) uit Pijnacker. Zij bestiert een moestuin in ’s-Gravenzande waar mensen met psychische problemen tot rust komen door er met hun handen te werken.

Afbeelding

Vier winnaars van Heel Holland Bakt geven tips: wat kan ik bakken rond Sinterklaas?

Het is smullen deze weken: kruidnoten, speculaas en banketletters. De Heel Holland Bakt-winnaars gaan deze maand helemaal los: ‘Ik kan nog altijd kinderlijk blij worden van dit feest.’

Afbeelding

Hoe verbouw je natuur die je moet beschermen? Boswachter Jacob de Bruin: ‘Je wilt dit liever niet’

In het Fochteloërveen wordt ruim vijftig kilometer dijk aangelegd, om zeldzaam hoogveen te beschermen. Maar hoe verbouw je een natuurgebied dat zo fragiel is? ‘Als de kraanmachinist een slang ziet, moet hij me bellen.’

Afbeelding

Koninklijke vrouwen verenigen zich op paleis