Jan Wester van de groene buitendienst van Leeuwarden is de man achter de ecohopen in de stad

Reportage
Op het eerste gezicht stort Jan Wester een berg groenafval in het plantsoen. Maar wie hem even z’n gang laat gaan, ziet de natuur opbloeien.
André Zwartbol
vrijdag 4 maart 2022 om 12:17
Jan Wester zit al 47 jaar bij de groene buitendienst van Leeuwarden. 'Ik ben blij met de experimenteerruimte die ik hier krijg.'
Jan Wester zit al 47 jaar bij de groene buitendienst van Leeuwarden. 'Ik ben blij met de experimenteerruimte die ik hier krijg.' beeld nd

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 is dit de derde reportage in een serie van vier over hoe mensen in hun stad op dorp zorgen voor het groen.

Wester zit al 47 jaar bij de groene buitendienst van Leeuwarden. Omdat hij over een paar weken met pensioen gaat en iets bijzonders achterlaat, zocht ik hem op. Wester is namelijk de man achter meterslange bulten in de stad. En ook daarbuiten. Drie meter hoog en soms wel veertig meter lang; gevuld met groenafval. Ecohopen heten ze. Afval mag het eigenlijk niet heten, vindt hij. ‘Het levert iets op. Die hopen trekken heel veel nieuwe planten en dieren aan. En dan nog iets: dat afval moeten we anders voor veel geld bij de composteerder inleveren.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beestjes en plantjes gaan ons helpen in de strijd tegen het water. Beter dan de dijken dat kunnen

Is er iets beters in de strijd tegen het water dan onze beroemde dijken? Ja, en dat begint met kleine beestjes en plantjes. Zij maken iets wat nóg beter is. En mooier. En geld oplevert.

Afbeelding

Die boom waar jij onderdoor loopt, hoe veilig is die eigenlijk? Geen gekke vraag in de herfst

Takken die afbreken. Bomen die omvallen. Worden bomen gecontroleerd? En hoe zit het met die boom in je eigen tuin? André Zwartbol gaat op stap met boomverzorger en controleur Lodewijk Lamers.

Afbeelding

Lieve ouders, hou je handjes op je rug en laat je kinderen zelf de natuur ontdekken

Als kind zélf de natuur ontdekken valt nog niet mee. Ouders leggen veel te veel nadruk op de ultieme veiligheid van hun kinderen. Daardoor blijven er weinig kansen over om iets te ontdekken in de natuur.

Afbeelding

Hoe de diëtist en de natuurgids chronisch zieken naar buiten krijgen: ‘Rustmomenten zijn belangrijk’

Je hebt diabetes of bent chronisch vermoeid en komt de deur nauwelijks uit. Biowalking, wandelen in een groep, met natuurgids en een zorgverlener, zet mensen in beweging die anders de deur niet uit gaan.

Afbeelding

‘Opeens had ik iets doods in handen en zag hoe mooi het was’

Martijn Nugteren was bang voor de dood. Totdat hij een specht in zijn handen zag sterven en de schoonheid ontdekte van de dingen die vergaan. Zijn foto’s maken je getuige van een afscheidsmoment.

Afbeelding

Zet een bessenstruik in je tuin en eet zelf mee. Wat de vogels eten is vaak ook lekker voor jou

Zoek je inspiratie voor een bessenstruik in je tuin? Dan moet je het nú doen. Deze maand kun je nog goed zien welke struiken bessen dragen en in jouw tuin zouden passen.