Wie voor de natuur opkomt, strijdt niet voor een persoonlijk belang

Reportage
Je kunt bij een gemeente verrassend veel voor elkaar krijgen als je het dorp groener wilt maken. ‘Het is frappant hoe makkelijk ze akkoord gaan met aanpassingen.’
André Zwartbol
vrijdag 25 februari 2022 om 17:28 aangepast 08:47
Als je het hoofd van de groenvoorziening van de gemeente al dertig jaar kent, kun je makkelijk wat regelen.
Als je het hoofd van de groenvoorziening van de gemeente al dertig jaar kent, kun je makkelijk wat regelen. beeld natuurvereniging zuidwolde

Joop Verburg is voorzitter van de natuurvereniging in het Drentse Zuidwolde. Sinds 1996 al en ook daarvóór was hij er actief. Met zevenhonderd leden op een bevolking van vijfduizend inwoners is het een club van formaat die echt wat heeft bereikt. Hoe hebben ze dat gedaan?

Wat niet alleen voor Zuidwolde geldt, maar voor alle gemeenten, is volgens Verburg dit: ‘Wie opkomt voor de natuur, strijdt niet voor een persoonlijk belang. Dat uitgangspunt zorgt voor goede verhoudingen, met vrijwel iedereen.’ 

Is dat het geheim? 

‘Het helpt, zelfs als je met enige verontwaardiging aan de bel trekt. Zo werd in de jaren negentig in Zuidwolde een woonwijk gebouwd op een terrein waar bomen stonden. Op het verkoopbord bij de bouwplaats stond een prachtig pla..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beestjes en plantjes gaan ons helpen in de strijd tegen het water. Beter dan de dijken dat kunnen

Is er iets beters in de strijd tegen het water dan onze beroemde dijken? Ja, en dat begint met kleine beestjes en plantjes. Zij maken iets wat nóg beter is. En mooier. En geld oplevert.

Afbeelding

Die boom waar jij onderdoor loopt, hoe veilig is die eigenlijk? Geen gekke vraag in de herfst

Takken die afbreken. Bomen die omvallen. Worden bomen gecontroleerd? En hoe zit het met die boom in je eigen tuin? André Zwartbol gaat op stap met boomverzorger en controleur Lodewijk Lamers.

Afbeelding

Lieve ouders, hou je handjes op je rug en laat je kinderen zelf de natuur ontdekken

Als kind zélf de natuur ontdekken valt nog niet mee. Ouders leggen veel te veel nadruk op de ultieme veiligheid van hun kinderen. Daardoor blijven er weinig kansen over om iets te ontdekken in de natuur.

Afbeelding

Hoe de diëtist en de natuurgids chronisch zieken naar buiten krijgen: ‘Rustmomenten zijn belangrijk’

Je hebt diabetes of bent chronisch vermoeid en komt de deur nauwelijks uit. Biowalking, wandelen in een groep, met natuurgids en een zorgverlener, zet mensen in beweging die anders de deur niet uit gaan.

Afbeelding

‘Opeens had ik iets doods in handen en zag hoe mooi het was’

Martijn Nugteren was bang voor de dood. Totdat hij een specht in zijn handen zag sterven en de schoonheid ontdekte van de dingen die vergaan. Zijn foto’s maken je getuige van een afscheidsmoment.

Afbeelding

Zet een bessenstruik in je tuin en eet zelf mee. Wat de vogels eten is vaak ook lekker voor jou

Zoek je inspiratie voor een bessenstruik in je tuin? Dan moet je het nú doen. Deze maand kun je nog goed zien welke struiken bessen dragen en in jouw tuin zouden passen.