Een onbevangen houding helpt auteur Vincent Duindam: ‘Spreek Heer, uw dienaar luistert’

Interview
Vincent Duindam (63) liet het katholieke geloof van zijn jeugd los, zette zijn kaarten op de psychologie en keerde dankzij Henri Nouwen terug bij God. Hij zoekt spirituele diepgang en bewandelt daarvoor liever omweggetjes dan gebaande paden. Met op een briefje in zijn broekzak zijn leidraad: ‘Spreek Heer, uw dienaar luistert’.
Hugo de Bruijne
vrijdag 25 februari 2022 om 14:31
Vincent Duindam: 'Als je niet de weg naar binnen gaat, houd je vast aan oude patronen.'
Vincent Duindam: 'Als je niet de weg naar binnen gaat, houd je vast aan oude patronen.' beeld Jeroen Jumelet

Een gesprek over de zeven deugden: wijsheid, rechtvaardigheid, dapperheid, matigheid, geloof, hoop en liefde.

dapperheid

‘Spreken in het openbaar heeft me lang angst bezorgd. Nadat ik was aangenomen bij de universiteit, aarzelde ik, want als mensen afstuderen, moet je ze toespreken, met ouders en grootouders erbij. Daarvan lag ik wakker. 

Tijdens een vergadering opstaan en zeggen waarom ik het ergens niet mee eens was, dat was voor mij niet te doen.

In de jaren negentig ben ik bekend geworden door mijn boek over zorgende vaders. Ik heb wel duizend interviews gegeven en ging lezingen houden. Op het podium kreeg ik soms een paniekaanval. Of ik ging hyperventileren. Ik móést het wel uitleggen en de zaal leefde mee. Na afloop verkocht ik veertig..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voormalig topschaatser Mark Tuitert: ‘Ik probeerde als kind mijn ouders bij elkaar te brengen’

Tijdens zijn loopbaan als schaatser kreeg Mark Tuitert te maken met verschillende tegenslagen, waaronder de vechtscheiding van zijn ouders. ‘De stoïcijnse filosofie heeft me geholpen de band met mijn vader te herstellen.’

Afbeelding

Predikant en vogelaar Jaap Oosterhuis: ‘Voorgaan is een wekelijkse oefening in wijsheid’

Jaap Oosterhuis uit Hasselt is predikant en vogelaar. Hij is diep onder de indruk van de natuur. Ook worstelt hij met zijn ecologische voetafdruk. Toch wil hij zich niet als groene dominee profileren.

Afbeelding

Straatarts Michelle van Tongerloo: ‘Er zal een omslag moeten komen naar meer matigheid, maar hoe?’

Michelle van Tongerloo helpt mensen die dakloos of onverzekerd zijn. ‘Ik geef patiënten soms gewoon geld, want dat komt uiteindelijk hun kinderen ten goede.’ Ze zet zich in voor patiënten die buiten de boot dreigen te vallen

Afbeelding

Zanger Lucas Kramer: ‘God is er ook buiten de kerkmuren’

Zanger Lucas Kramer (49) denkt na het lezen van De weg van de Vader van muziekartiest Michael W. Smith deze zomer nog vaker aan zijn eigen vader. ‘Ik zou meer op mijn vader willen lijken; hij is mijn voorbeeld.’

Afbeelding

Opiniemaker Ginny Mooy: ‘Ik vond het ontregelende van de lockdowns juist heerlijk’

Ze zal het zelf niet van de daken roepen, maar het werk van antropologe en opiniemaker Ginny Mooy met ex-kindsoldaten in West-Afrika leidde tot forse veranderingen in de begeleiding en hulp voor deze groep.

Afbeelding

Mina Morkoç (24) is student én raadslid in Rotterdam: ‘Stil blijven zitten en afwachten, is geen optie’

Mina Morkoç (24) is namens GroenLinks de enige student in de gemeenteraad van Rotterdam.Ze heeft de ambitie om de stad met de meest vervuilende haven van Europa te verduurzamen.