Journalist Mara Grimm ging op zoek naar etiquetteregels. Waarom een glaasje water bij de koffie?
Een Bossche bol kun je het beste ondersteboven eten en van een stuk camembert mag je nooit het puntje afsnijden. In haar boek Eetiquette legt culinair journalist Mara Grimm uit hoe je netter, maar vooral ook lekkerder en makkelijker kunt eten.

Mara Grimm: 'Niemand wordt gelukkiger van een avond waarop er niets misgaat en iedereen kaarsrecht aan tafel zit.'
(beeld nd)Waarom is het negen van de tien keer overbodig om oesters op ijs te serveren? En hoe kun je het beste een bitterbal eten zonder je mond te branden? Voor haar boek ging Mara Grimm op onderzoek uit naar de beste eetwijze van bekende gerechten. Mag je asperges met je handen eten, zoals haar moeder haar heeft geleerd?
Ze zocht ook uit welke basisregels er zijn voor aan tafel. Proosten mag zeker, maar het gaat om de manier waarop: officieel niet door de glazen te klinken, maar door een klinkgebaar te maken. Het klinken van glazen wordt als ordinair beschouwd. ‘Eet smakelijk’ mag je niet zeggen. Dat impliceert namelijk dat het ook niet zou kunnen smaken – en dat is dan weer een belediging voor de chef. En je begint pas met eten als de hel..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .