‘Minder vlees, minder kleren, minder reizen - het is niet anders’

Achtergrond
Het gemiddelde kledingstuk in rijke landen wordt zeven keer gedragen. Dan gaat het de vuilnisbak in. Het is slechts één voorbeeld van hoe we de aarde overbelasten, zegt DenkWerk, een denktank van invloedrijke Nederlanders. ‘Actie is onvermijdelijk.’
Mac van Dinther en Michael Persson / vk
vrijdag 21 januari 2022 om 18:46 aangepast 09:15
Frans Blom en Bernard ter Haar.
Frans Blom en Bernard ter Haar. beeld DenkWerk
Klimaat

Nog één keer lag er vlees op het bord, bij de maandelijkse diners van DenkWerk, een denktank van invloedrijke bestuurders uit overheid en bedrijfsleven, maar toen beseften ze: het moet voortaan vegetarisch. Ze waren nog maar net begonnen aan hun rapport over de knelpunten in de wereld, toen het voor hen al duidelijk werd dat we naar een samenleving toe moeten waar anders, en soms minder wordt geproduceerd en geconsumeerd.

Minder vlees, minder vliegen, minder spullen überhaupt. ‘Dat is onvermijdelijk’, zeggen Frans Blom en Bernard ter Haar. Blom is medeoprichter van DenkWerk, in het dagelijks leven voorzitter van de raad van commissarissen van vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen, Ter Haar is adviseur en topambtenaar. Ze herhalen het woo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.