Het taboe rond miskramen: ‘Het gemis van de vier verloren kindjes komt steeds opnieuw naar boven’

Achtergrond
Niet elke zwangerschap gaat goed. Een op de vier stellen maakt een miskraam of ander verlies in de zwangerschap mee. Een miskraam heeft op zowel mannen als vrouwen een enorme impact. Toch wordt er relatief weinig over het verdriet en de pijn gesproken. ‘Het is belangrijk om dit verdriet te normaliseren.’
Marina de Haan
vrijdag 19 november 2021 om 10:41
Bertine en David Bijl
Bertine en David Bijl beeld Dick Vos
Niet te missen

Met een miskraam wordt vaak het verlies in de eerste vier maanden van de zwangerschap bedoeld, weet Miriam van Kreij. In haar praktijk Miskraambegeleiding Nederland coacht ze vrouwen en koppels die hun kind verliezen in de zwangerschap. Met optimale begeleiding kunnen ze weer goed functioneren, thuis en in hun werk.

‘Stop je pijn niet weg, dan komt het op een onverwachts moment naar boven’, zegt ze. ‘Een pril verlies blijft het hele leven bij je, maar het hoeft niet je hele leven een open wond te zijn.’

Belangrijk daarbij is om het taboe rondom miskramen te doorbreken. ‘Vrouwen generen zich, omdat ze het gevoel hebben dat ze falen’, zegt Van Kreij. ‘En als je aan iemand vertelt dat je een miskraam hebt gehad, vertel je daarmee ook meteen d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Corry Frieling (81) had weinig met geloof, tot die ene dag: 'Vanuit de duisternis kwam ik in het licht'

Corry Frieling (81) uit Veenwouden groeide als enig kind op in een communistische omgeving. Met het geloof deed ze niet veel. Totdat haar vriendin zich bekeert. 'Ik zag een stralende vrouw, die al haar hoop en vertrouwen op God had gesteld.

Afbeelding

Hettie verloor vorig jaar haar vierde kind: 'Ik weet dat mijn kinderen volmaakt gelukkig zijn'

Hettie Nijs verloor drie kinderen aan vroeggeboorte, kreeg een keeltumor, daarna een herseninfarct. Vorig jaar december overleed haar 27-jarige zoon Noël, aan lymfeklierkanker. Toch is een lach bij Hettie nooit ver weg.

Afbeelding

Heel Holland Bakt-winnares Anna blikt terug op 'de tent'. 'Met dat kruisje liet ik zien dat ik christen ben'

Zondag begint het tiende seizoen van Heel Holland Bakt. Winnares Anna Yilmaz blikt terug op haar tijd in de tent, vertelt hoe mensen reageerden op haar christelijke identiteit en deelt haar gouden tip voor thuisbakkers.

Afbeelding

Muizenhuis-auteur Karina Schaapman leefde op straat: ‘De liefde van mijn moeder was mijn redding’

Als kind werd Karina Schaapman verwaarloosd, mishandeld en leefde ze op straat. Nu is ze oma en leven zij en haar vier kinderen van het succes van haar kinderboekenserie Het Muizenhuis.

Afbeelding

Zijn patiënten hielpen Dirk De Wachter door een zware periode: 'Ben door het oog van de naald gekropen'

Toen psychiater Dirk de Wachter ernstig ziek was, hielpen zijn gezin, maar ook zijn patiënten en volkomen onbekenden hem erdoorheen: ‘U kent mij niet, maar ik ken u wel', schreven ze. Hoe denkt hij over de zeven deugden?

Afbeelding

In gesprek met je tienerdochter: ‘Mam, je legt de lat zo hoog. Mag ik eigenlijk wel fouten maken?’

Hoe ga je als moeder het gesprek aan met je tienerdochter? Eline de Boo (50) en haar dochter Julie (16) hielden een logboek bij met vragen en antwoorden. ‘De onzekerheid van Julie. Daar begrijp ik niks van.’