Waarom Rivelino Rigters raps met gevangenen schrijft: ‘Ik wil laten zien dat zij kunnen veranderen’

Interview
Als 13-jarige zat Rivelino Rigters vast in de toenmalige jeugdgevangenis Amsterbaken in Amsterdam. Samen met vriendjes was hij opgepakt voor een beroving. Nu gaat Rigters terug naar de gevangenis om workshops te geven.
Marina de Haan
vrijdag 5 november 2021 om 14:00 aangepast 14:45
Rivelino Rigters
Rivelino Rigters beeld Martin Waalboer

Op klaarlichte dag, bij een Amsterdams metrostation, zag rapper Rivelino Rigters, toen dertien jaar, zijn kans schoon. Samen met twee vrienden beroofde hij een man van zijn walkman, schoenen en jas. ‘Overal hingen camera’s, het duurde niet lang voordat de politie ons had gevonden. Diezelfde avond werd een van mijn vrienden opgepakt. Hij heeft ons erbij gelapt’, vertelt Rigters (43), die muziek maakt onder de artiestennaam Blackrockstar.

Rigters kreeg een paar maanden celstraf. Later volgden nog enkele korte celstraffen en een taakstraf. ‘Voor een jong kind heeft het veel impact om opgesloten te worden. Eerst de arrestatie, daarna zat ik in voorarrest en moest ik naar de rechter om mijn veroordeling op te halen. Vervolgens werd ik in een p..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

DJ Roberto Rosso verloor zijn beste vriend door zelfdoding. ‘Ik was boos op hem en op God’

Met zijn nieuwe dance track hoopt Robin Simon, die draait onder artiestennaam DJ Roberto Rosso, dat mensen vaker praten over mentale problemen. ‘Na de dood van Michaël maak ik het mijn missie om te praten over mentale gezondheid.’

Afbeelding

Noortje zit in een rolstoel. ‘Mensen denken veel te snel dat ik iets niet kan’

Noortje van Lith (25) vraagt al jaren aandacht voor gelijke behandeling van mensen met een handicap. ‘Als je aan iedereen een menukaart geeft, geef er dan ook één aan mij.’

Afbeelding

Veldhuis & Kemper twintig jaar samen op het podium: ‘Je kunt wel zien wie de positivo is’

Cabaret- en muziekduo Veldhuis & Kemper gelooft meer in het goede dan in een god. Toch hebben de twee wel wat met het ‘mysterie’ van geloof. ‘Ik snap dat geloven fijn is, want het is een soort van win-winsituatie.’

Afbeelding

Hoe kun je duurzaam Sinterklaas vieren? ‘Krijgen we dan helemaal geen cadeautjes?’

Duurzamer Sinterklaas vieren, hoe doe je dat? Redacteur Annelies Buit ging met vijftig euro de uitdaging aan om een nieuwe invulling aan het ‘heerlijk avondje’ te geven. Maar wat vinden haar kinderen hiervan?

Afbeelding

Beestjes en plantjes gaan ons helpen in de strijd tegen het water. Beter dan de dijken dat kunnen

Is er iets beters in de strijd tegen het water dan onze beroemde dijken? Ja, en dat begint met kleine beestjes en plantjes. Zij maken iets wat nóg beter is. En mooier. En geld oplevert.

Afbeelding

Alette heeft eekhoorns als huisdieren. ‘Elke keer als ik ze zie, ben ik weer verliefd op ze’

Honderden beeldjes, kussens, dekens, bestek en zelfs sieraden met afbeeldingen van hetzelfde dier. Het is niet moeilijk te raden dat de eekhoorn het favoriete dier is van wiskundelerares Alette Mons uit Heteren. Ze heeft ook vier levende exemplaren.