Rentmeesterschap in een nieuw jasje: ‘Als de Maas een rechtspersoonlijkheid kan zijn, kan het de staat aanklagen’

Interview
Welke rechten heeft een rivier? Ambtenaren moeten op een andere manier leren kijken naar de aarde, vindt onderzoeker én ambtenaar Rik Braams. ‘De belangen van volgende generaties, van dieren en van de natuur worden onvoldoende meegewogen.’
Piet H. de Jong
vrijdag 29 oktober 2021 om 15:47 aangepast 07:20
Rik Braams, wetenschapper en ambtenaar.
Rik Braams, wetenschapper en ambtenaar. beeld Dirk Hol
Klimaat Glasgow COP26

In een van de grootste kantoorgebouwen van Nederland, in de buurt van station Den Haag CS, vertelt Rik Braams over zijn onderzoek. Hij doet dat met ongekend enthousiasme. De eerste jaren op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was hij zoekend naar zijn rol. Hij piekerde over de vraag wat de rol van de overheid is bij grote veranderingen, zoals de klimaattransitie. De gangbare gedachte bij veel ambtenaren is dat de markt leidend is. 

Als een ‘speld’ bleef dat steken in zijn hoofd. Natuurlijk was dat een legitiem argument, maar zijn er niet ook andere argumenten tegenover te zetten? Het volgen van een leergang bij Marko Hekkert, hoogleraar dynamiek van innovatiesystemen, op zijn eigen ministerie, zette hem op het spoor van een pr..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.