Een golfbaan is geen natuur, maar kan het wel worden: ‘Je moet hier over het stuk groen heen slaan’

Achtergrond
‘Mogen wij aan de rand van natuurgebied De Grote Peel een golfbaan aanleggen’, vroegen drie Brabantse ondernemers in 2004 aan de provincie. ‘We kappen wat bos, maar u krijgt er nieuwe natuur voor terug.’ Het werd een moeizame, maar succesvolle ruil.
André Zwartbol
donderdag 21 oktober 2021 om 16:00 aangepast 15:17
De aanleg van golfbaan Het Woold. Bomen kappen lag gevoelig, maar uiteindelijk leverde dat winst op voor de natuur.
De aanleg van golfbaan Het Woold. Bomen kappen lag gevoelig, maar uiteindelijk leverde dat winst op voor de natuur. beeld Het Woold
Genieten van groen

Dat het lukte, kwam door twee vasthoudende mensen. De eerste was iemand die zich al eerder succesvol bewezen had als een man met hart voor de natuur: landschapsarchitect Han Wessels. In 1975 slaagde hij er met een actiegroep in te voorkomen dat de snelweg A2 tussen Weert en Eindhoven over de Strabrechtse heide zou worden aangelegd. Dat dwong respect af en wekte vertrouwen bij natuurorganisaties.

En dan was daar Cor Vos. Een gepensioneerd ingenieur bij Philips, maar vooral ook heel actief in de lokale afdeling van het Instituut voor Natuureducatie (IVN) in Asten-Heusden. Die afdeling nam een dwarse positie in. Ze zagen wel wat in een golfbaan als dat meer natuur zou opleveren. Maar de Brabantse Milieufederatie (BMF) - die cruciaal was voor..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eigenzinnige kastheelheer Ewald Marggraff joeg iedereen weg en liet zijn bos verwilderen

Ewald Marggraff wilde geen pottenkijkers in zijn bos. Het leverde ongerepte natuur op. In zijn testament liet hij vastleggen dat het tweehonderd jaar zo moet blijven. Nu kun je er wandelen in een bijzonder bos.

Afbeelding

De twaalf bergtoppen van Nederland. Het is een zoektocht om ze te vinden. Ook voor de VVV

Wat is het hoogste punt in jouw provincie? Geen idee? Ruud Baarda en Karina Verbaan zochten de twaalf provinciale bergtoppen en beschreven hoe je er moet komen.

Afbeelding

Je verdwijnt in polder Westzaan zomaar een meter onder de grond. En de bodem golft als een waterbed

Gerard de Vries ligt op zijn rug. Zijn ene been steekt omhoog. 'Ik verdween tot aan mijn lies in een gat en voelde niet eens de bodem. Je ziet het gat nauwelijks. Dat is het verraderlijke hier.'

Afbeelding

Planten staan op school en op je werk vaak op de verkeerde plek. Schuif ze naar je bureau of de klas

Waarom staan planten op het werk of op school op plekken waar we het minste zijn - in de kantine en bij de receptie? Er zijn behoorlijk wat redenen om dat te doen. Wat dacht je van betere concentratie?

Afbeelding

‘Er gaat niets boven het vinden van een zeepaardje’, en die kans wordt steeds groter

De kans dat je op de Nederlandse stranden een levend zeepaardje vindt, wordt groter. Maar let op: je mag ‘m niet houden. Je mag wel om hulp vragen. En die hulp gaat - letterlijk - best ver.

Afbeelding

Hoe verbouw je natuur die je moet beschermen? Boswachter Jacob de Bruin: ‘Je wilt dit liever niet’

In het Fochteloërveen wordt ruim vijftig kilometer dijk aangelegd, om zeldzaam hoogveen te beschermen. Maar hoe verbouw je een natuurgebied dat zo fragiel is? ‘Als de kraanmachinist een slang ziet, moet hij me bellen.’