Ouderenportret: ‘Ik ben niet zo bezig met de vraag of God mij wel aanneemt’

Interview
De oudere van tegenwoordig, wie is dat? Vandaag: Jan Bensink (90) uit Zutphen. Hij verliet de ouderlijke boerderij om accountant te worden, vraagt altijd naar het ‘waarom’, en lost in coronatijd zelfbedachte wiskundige opgaven op.
Maaike Legemaat
vrijdag 15 oktober 2021 om 15:05
Afbeelding
beeld Dick Vos

De wereld om mij heen is in de loop van mijn leven onherkenbaar veranderd. De kerk, het onderwijs, de hele samenleving. Maar ook de plek waar ik opgroeide: de boerderij. Nu bestuurt de boer de boerderij via de computer. In mijn jeugd leefden we in een noaberschap, een kleine gemeenschap van boeren die elkaar hielpen. We woonden in een klein plaatsje, Empe, dicht bij Zutphen.

Ik zat in de tweede klas van de lagere school toen de oorlog begon. De eerste jaren merkten we daar op het platteland weinig van. Maar in het laatste jaar werd het spannend. In april 1945 werd er gevochten in de Slag om Arnhem. Vanuit Arnhem trokken evacués naar de boerderijen, en ook wij kregen een gezin in huis. Vlak voor de bevrijding werd onze boerderij kapotgesch..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marieke en Frankwin wonen in het Haagse klooster, naast het werkpaleis van de koning

Na drie jaar wonen in Azië moest de familie Colijn terug naar Nederland. Ze woonden overal en nergens, totdat ze een huurappartement vonden in het Haagse klooster. ‘Het voelde als op adem komen.’

Afbeelding

Vandaag vertelt: Wabe Bakker uit Leusden.

Afbeelding

Michelle (12) stuitert bij het zien van Formule 1: ‘Ik volg veel coureurs op Instagram‘

In de serie ‘Mag ik je telefoon even zien?’ geven jongeren hun - vaak dierbare - telefoon uit handen aan een journalist. Wat zegt hun telefoon over wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden?

Afbeelding

Wil je extravert overkomen? Dan moet je snel antwoorden bij je sollicitatie

Iemand die kort pauzeert, voordat hij op een vraag antwoordt, wordt sneller als introvert beoordeeld dan iemand die onmiddellijk antwoord geeft. Dat schrijven onderzoekers. Hoe komt dat?

Afbeelding

Huisartsen Miranda en Eva zijn goede vriendinnen: ‘Onze band voelt als een vangnet’

Via hun Instagram-account Beroepsgeheimen delen ze anonieme verhalen uit hun spreekkamers. Privé zijn huisartsen Miranda Tjeerdsma-Kraan (34) en Eva Elbert-Haitsma (32) uit Friesland daarnaast hechte vriendinnen.

Afbeelding

Annemiek wil haar werk doen ‘zoals Jezus deed’: ‘Mensen opzoeken en helpen met hun problemen’

Als ambulant begeleider bij Stichting Ontmoeting helpt Annemiek Bolle (22) midden in Rotterdam Kralingen mensen hun leven weer op de rails te krijgen. ‘Ik ben altijd weer verrast hoeveel we als mensen gemeen hebben.’