Zijn depressie leerde Ruben Timman om afhankelijk te zijn van God: ‘Ik kon hooguit een psalm verdragen’

Interview
Fotograaf Ruben Timman brengt duizenden mensen wereldwijd waardevol in beeld. In de loop der jaren is hij alleen zelf ergens zijn waardigheid verloren. ‘Ik moest leren mezelf weer lief te hebben.’
Marina de Haan
vrijdag 15 oktober 2021 om 14:25 aangepast 17:00
Ruben Timman
Ruben Timman beeld Martin Waalboer

Een gesprek over de zeven deugden: wijsheid, rechtvaardigheid, dapperheid, matigheid, geloof, hoop en liefde.

rechtvaardigheid

‘Als iemand gepest werd op de lagere school sprong ik er altijd tussen. Ik had als kind al een groot rechtvaardigheidsgevoel. Uiteindelijk bracht het mij in de problemen: ik werd het pispaaltje, en de pesters sloegen mij in elkaar. Maar het was onderdeel van wie ik was, dus ik bleef maar opkomen voor de zwakkere. Ik kon toen al niet tegen onrecht, en nog steeds niet. Dan word ik onrustig en verontwaardigd. In de Bijbel staat duidelijk dat we moeten opstaan tegen onrecht, en moeten opkomen voor vluchtelingen, armen, zieken en gevangenen. Matteüs 25 is hier heel duidelijk over. Er zijn alle..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Bij het politiebureau ga ik een rondje om'

naam Jochem Smaal (32), geluidsman en artiest Gijsjaradijsja

Afbeelding

Marja en Lisa zijn tweelingzussen, vriendinnen én collega's. 'Hooguit tien minuten ruzie. Dan een knuffel'

Marja en Lisa de Groot (32) zijn een eeneiige tweeling. Ze zijn naast zussen hechte vriendinnen en horeca-ondernemers. ‘Als Lisa vroeger viel, ging ik meehuilen.’

Afbeelding

Cees zegt dat hij honderd wordt, maar moet daar van zijn vrouw D.V. bij zetten. 'En gelijk heeft ze'

Cees Engbers (77) uit Oudehaske beleefde als bedrijfsleider hachelijke momenten, zoals die keer dat hij ’s nachts uit zijn bed werd gebeld omdat een werknemer met zijn hand in een snijmachine terecht was gekomen.

Afbeelding

Hoe stop ik met roddelen? 'Iemand die roddelt zegt meer over zichzelf dan over de ander'

Roddelen drijft mensen uit elkaar. Wilkin van de Kamp is oprichter van de christelijke organisatie Vrij Zijn. Hij schreef het boek ‘Roddelen doe ik niet’. Vandaag: zeven manieren om een roddelvrije zone te creëren.

Afbeelding

Na vijftien jaar gaat reptielenzoo Serpo weer open. 'Freek Vonk is hier ooit nog begonnen'

Na een sluiting van bijna vijftien jaar gaat reptielenzoo Serpo deze zomer weer open voor het publiek. Directeur Walter Getreuer heeft alle financiële middelen moeten aanboren om zijn levenswerk in stand te houden.

Afbeelding

Hun pastorie is direct verbonden met de kerk. 'Het is daarom een uitdaging om echt tot rust te komen'

Marjolijn en Louis Runhaar wonen in een monumentale pastorie naast de Gertrudiskathedraal in Utrecht. ‘Als we een weekendje weg zijn, is het kerkenwerk pas echt uit beeld.’