Net niet lopen op het water bij het Mirnser Klif in Friesland

Reportage
Stranden ver van huis lijken altijd mooier en witter. Terecht? Nederland heeft 450 kilometer kustlijn en ontelbare zoetwaterstrandjes. Op zoek naar onbekende parels in eigen land.
Rimme Mastebroek
vrijdag 20 augustus 2021 om 20:04
Het strandje bij het Mirnser Klif (Friesland). Bij mooi weer wordt er druk gezwommen en gekitesurft
Het strandje bij het Mirnser Klif (Friesland). Bij mooi weer wordt er druk gezwommen en gekitesurft beeld Sjaak Verboom

Wie aan Friesland denkt, zal niet direct aan bossen denken, maar toch: het Rysterbosk (Rijsterbos) mag er zijn. Groot is het niet – in een half uur loop je er doorheen – maar de bomen staan volwassen en sterk. Een welkomstbord ‘adverteert’ met bosuilen. Volgens het onvolprezen waarneming.nl zijn er recent echter geen bosuilen gespot in het bos. Voor wat het waard is. 

Het pad, meer een luxueuze oprijlaan met statige eiken aan weerszijden, leidt na een klein half uur lopen naar het Mirnser Klif, een geliefd strand aan het IJsselmeer. Het Mirnser Klif is deel van de kliffen van Gaasterland, een overblijfsel van de voorlaatste ijstijd (200.000 tot 125.000 jaar geleden). De kliffen vormen een natuurlijke bescherming tegen het water. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Danita Broer is verslaafd aan kledingapp Vinted. 'Ik probeer bewuster kleding te kopen'

In deze serie geven jongeren hun - vaak dierbare - telefoon uit handen aan een journalist. Wat zegt hun telefoon over wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden? Vandaag: Danita Broer (26) uit Nijmegen.

Afbeelding

'Mijn kleindochter zegt: 'Opa, dit smaakt heel anders dan de sla uit de supermarkt!''

Wie een moestuin wil beginnen, moet vaak geduld hebben. Een groot aantal volkstuinverenigingen kent een wachtlijst. Waarom is het de moeite waard om een moestuin te hebben? Vandaag vertelt: Palko Andriska (72) uit Veenendaal.

Afbeelding

Het weekend van Thom: 'Als er iets misgaat, moet je doen of er niks is gebeurd'

Op zaterdag is Thom Runhaar (10) vaak te vinden bij de scouting. 'Altijd lekker buiten', vindt hij. Sinds een paar maanden is Thom misdienaar op zondag. Hij vertelt over zijn weekend.

Afbeelding

Deze broers wonen en werken samen: 'Het is een soort scheiden als hij straks trouwt'

Ze groeiden samen op, wonen bij elkaar en runnen samen hun videomarketingbedrijf. Wat bindt de broers Remco en Roland Guijs? 'Het is bijna telepathisch tussen ons.'

Afbeelding

De liefde voor de bever bekoelt, maar daar is wat aan te doen. 'Nee, ik ben geen knuffelaar'

Bevers die drie van de vier bomen omknagen. Langs de Maasplassen in Limburg gebeurt dat. 'Voor de natuur is het niet zo erg. Maar wel voor het draagvlak van de bever. Pak waardevolle bomen in met gaas. Dat helpt.'

Afbeelding

Het 'Kasteeltje van Nieuwendijk' staat te koop: 'Van een afstand zag het er mooi uit'

Op huizenverkoopsites speuren we naar de meest excentrieke panden. Vandaag: Het ‘Kasteeltje van Nieuwendijk’ staat te koop. Een landhuis met de luxe van een verwarmd zwembad, een grote overdekte veranda en een tuin die grenst aan de Brabantse Biesbosch.