Koning Basileios meegesleept door hert

Achtergrond
Enne Koops historiek.net
vrijdag 20 augustus 2021 om 02:00
Keizer Basileios I (links) en zijn zoon Leo VI
Keizer Basileios I (links) en zijn zoon Leo VI beeld wikipedia

Basileios I, alias ‘De Macedoniër’, was een Byzantijnse keizer die van 867 tot 886 regeerde over het Oost-Romeinse Rijk. Basileios was een van de zeldzame mensen uit de Middeleeuwen die erin slaagden om zich op te werken van boer naar keizer.
Hoe hij dit deed? Boer Basileios had de nodige ambitie en slaagde erin om bevriend te raken met keizer Michaël III. Hij was al snel vaker te vinden in het paleis in Constantinopel - het tegenwoordige Istanbul - dan in de boerenschuur. In september 867 vermoordde Basileios zijn ‘vriend’ en nam zelf plaats op de troon. Hij trouwde met de minnares van zijn voorganger en kreeg drie kinderen. Het bewind van Basileios was progressief: de rechtswetenschap breidde zich uit en hij wist het Byzantijnse Rij..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Julia schrijft nummers over eenzaamheid, met een randje spiritualiteit. ‘Het is een herkenbaar gevoel’

Julia Rosenhart-Dinkelman (25) uit Velsen laat zien wat er in haar telefoon staat. ‘Het maken van nieuwe nummers is als het maken van een puzzel van muziek én tekst. Dat proces evolueert over verschillende weken.’

Afbeelding

Hoe communiceer je krachtig als leider? Vier tips van een communicatiecoach

De Amerikaanse spreker, schrijver en communicatiecoach Carmine Gallo onderzocht wat het geheim is van krachtige zakelijke communicatie en analyseerde hoe topleiders communiceren. Hij geeft vier technieken die goed werken.

Afbeelding

Zijn patiënten hielpen Dirk De Wachter door een zware periode: ‘Ben door het oog van de naald gekropen’

Toen psychiater Dirk de Wachter ernstig ziek was, hielpen zijn gezin, maar ook zijn patiënten en volkomen onbekenden hem erdoorheen: ‘U kent mij niet, maar ik ken u wel’, schreven ze. Hoe denkt hij over de zeven deugden?

Afbeelding

Mieke van Schie: ‘Je kunt veel betekenen voor cliënten door middel van tuinieren’

Mieke van Schie (62) uit Pijnacker. Zij bestiert een moestuin in ’s-Gravenzande waar mensen met psychische problemen tot rust komen door er met hun handen te werken.

Afbeelding

Vier winnaars van Heel Holland Bakt geven tips: wat kan ik bakken rond Sinterklaas?

Het is smullen deze weken: kruidnoten, speculaas en banketletters. De Heel Holland Bakt-winnaars gaan deze maand helemaal los: ‘Ik kan nog altijd kinderlijk blij worden van dit feest.’

Afbeelding

Hoe verbouw je natuur die je moet beschermen? Boswachter Jacob de Bruin: ‘Je wilt dit liever niet’

In het Fochteloërveen wordt ruim vijftig kilometer dijk aangelegd, om zeldzaam hoogveen te beschermen. Maar hoe verbouw je een natuurgebied dat zo fragiel is? ‘Als de kraanmachinist een slang ziet, moet hij me bellen.’