Bierflesjes met bijbelse namen: ‘Stiekem nam ik 17 biertjes mee in mijn koffer’

Interview
Van postzegels tot theelepeltjes en van barbies tot modeltreintjes; in Nederland wordt van alles verzameld. Deze rubriek laat hobbyisten aan het woord over hun bijzondere verzameling. Vandaag vertelt: Tom Schoemaker (56) uit Apeldoorn.
Wisanne de Reus
maandag 2 augustus 2021 om 02:00
Afbeelding
beeld Carel Schutte

Wat verzamelt u?

‘Ik spaar bierflesjes waarvan het etiket verwijst naar bijbelse namen of begrippen. Toen ik daarmee begon, zo’n dertig jaar geleden, vond ik vooral kerstbieren of biertjes met etiketten die refereren aan de duivel. Duvel is daarvan natuurlijk het bekendste voorbeeld. Maar inmiddels is er veel meer op de markt. Het leukst vind ik de verbasteringen. Zo heb ik het biertje Ale Mary, een woordspeling op Hail Mary (gezegend zij Maria, red.). Ook de naam van de Joodse brouwerij He’Brew is goed bedacht, vind ik. Verder heb ik bieren die namen dragen als Cherubs, Jordaan, Wild Heaven, Verloren zoon en Methusalem. Behemoth is ook een bijzondere. Ik ben theoloog en heb dus een behoorlijke bijbelkennis, maar deze naam moest ik echt e..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marieke en Frankwin wonen in het Haagse klooster, naast het werkpaleis van de koning

Na drie jaar wonen in Azië moest de familie Colijn terug naar Nederland. Ze woonden overal en nergens, totdat ze een huurappartement vonden in het Haagse klooster. ‘Het voelde als op adem komen.’

Afbeelding

Vandaag vertelt: Wabe Bakker uit Leusden.

Afbeelding

Michelle (12) stuitert bij het zien van Formule 1: ‘Ik volg veel coureurs op Instagram‘

In de serie ‘Mag ik je telefoon even zien?’ geven jongeren hun - vaak dierbare - telefoon uit handen aan een journalist. Wat zegt hun telefoon over wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden?

Afbeelding

Wil je extravert overkomen? Dan moet je snel antwoorden bij je sollicitatie

Iemand die kort pauzeert, voordat hij op een vraag antwoordt, wordt sneller als introvert beoordeeld dan iemand die onmiddellijk antwoord geeft. Dat schrijven onderzoekers. Hoe komt dat?

Afbeelding

Huisartsen Miranda en Eva zijn goede vriendinnen: ‘Onze band voelt als een vangnet’

Via hun Instagram-account Beroepsgeheimen delen ze anonieme verhalen uit hun spreekkamers. Privé zijn huisartsen Miranda Tjeerdsma-Kraan (34) en Eva Elbert-Haitsma (32) uit Friesland daarnaast hechte vriendinnen.

Afbeelding

Annemiek wil haar werk doen ‘zoals Jezus deed’: ‘Mensen opzoeken en helpen met hun problemen’

Als ambulant begeleider bij Stichting Ontmoeting helpt Annemiek Bolle (22) midden in Rotterdam Kralingen mensen hun leven weer op de rails te krijgen. ‘Ik ben altijd weer verrast hoeveel we als mensen gemeen hebben.’