Project Stil Verdriet maakt seksuele diversiteit bespreekbaar op christelijke scholen: ‘We komen niet zeggen hoe het zit’

Reportage
Als een van de eerste scholen wil de christelijke middelbare school Scala Rietvelden in Spijkenisse seksuele diversiteit bespreekbaar maken met het project Stil Verdriet. Door een theatervoorstelling, gastles en docententraining wordt praten over homoseksualiteit met jongeren gemakkelijker. ‘We geven geen antwoorden, we stellen alleen vragen.’
Lucas Versteeg
zaterdag 24 juli 2021 om 02:01 aangepast 07:24
Homo in de Klas biedt al ruim tien jaar voorlichtingen over homoseksualiteit op christelijke middelbare scholen, van orthodox tot vrijzinnig.
Homo in de Klas biedt al ruim tien jaar voorlichtingen over homoseksualiteit op christelijke middelbare scholen, van orthodox tot vrijzinnig. beeld Arie Kievit

Theater De Stoep in Spijkenisse is nu nog leeg. Over een aantal minuten zullen zestig leerlingen uit klas vier van het Scala Rietvelden de stoelen vullen. Ze komen voor de voorstelling DAVID, een van de drie onderdelen van het project Stil Verdriet. DAVID is een productie van het sociaal-artistieke theatergezelschap Theater AanZ en gaat over een jongen die worstelt met de combinatie van zijn geloof en zijn homoseksualiteit. De theatervoorstelling is gebaseerd op persoonlijke verhalen van de acteurs en geïnterviewde jongeren. De vier acteurs, onder wie hoofdrolspeler Maiko Zimmer (25) doen hun laatste stemoefeningen. Ze gaan in een kringetje staan en houden elkaars handen vast om zich klaar te maken voor de uitvoering: ‘..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Annelies besteedt veel tijd aan social media, maar 'school krijgt altijd voorrang'

Annelien Lemstra (20) uit Amsterdam, is wel in voor een potje schaken, schaamt zich soms een beetje voor haar schermtijd en heeft creatieve hobby’s. 'Hoewel ik me focus op m’n studie, ben ik wel in voor een potje schaken.'

Afbeelding

Kyra over haar moestuin: 'Het proces van zaaien en groeien brengt me tot verwondering'

Vandaag vertelt Kyra de Vreeze (42) uit Doorn over wat ze leert van haar tuin. Ze studeerde natuur-geneeskunde en droomde van een boerderij met grote moestuin tot ze besefte dat ze ook op haar balkon kon beginnen.

Afbeelding

'Je hoeft nóóit bang te zijn om te koken. Volg je onderbuik en heb wilde moed!'

Met een boektitel als Welmoeds Wilde Keuken zou je plukkers en jagers op het verkeerde been kunnen zetten. Het heeft met zwammen of zwijnen immers niets te maken. Nee, het is Welmoed zelf die wild is van haar keuken.

Afbeelding

Alles is gericht op schoonheid in de parken van Amstelveen: 'Mensen moeten zich hier op hun gemak voelen

Een aantal nationale parken heeft particulieren opgeroepen hun tuin te beplanten met gebiedseigen planten en bomen. Dat komt de biodiversiteit ten goede en hoeft geen afbreuk te doen aan de schoonheid van de tuin.

Afbeelding

De dierenarts wordt voor velen onbetaalbaar: 'Mensen moeten beseffen dat een huisdier een luxeproduct is'

Dierenklinieken worden op grote schaal overgenomen door buitenlandse investeerders. Goed nieuws voor dierenartsen, die zich een slag in de rondte werken. Slecht nieuws voor huisdierbezitters, want de prijzen stijgen snel.

Afbeelding

Kwetsbare mensen in een kwetsbaar bos. Ronald: 'Ik help de natuur. En de natuur helpt mij'

Wat gebeurt er als mensen met een broze psyche voor kwetsbare natuur zorgen? Drie mensen vertellen hoe werken in bossen, heiden en weilanden hen overeind helpt.