Fotograaf Ursula Jernberg is gefascineerd door stilte: ‘Je lijf functioneert bij rust beter en dan geniet je ook meer’

Reportage
Fotograaf Ursula Jernberg start deze maand met een onderzoek naar de drie stilste plekken op de Veluwe. Als ze die gevonden heeft, wil ze daar gaan fotograferen. Van de stilste plek op aarde, op Hawaï, maakte ze al eerder foto’s.
André Zwartbol
vrijdag 11 juni 2021 om 11:05 aangepast 22:56
Ursula Jernberg
Ursula Jernberg beeld Ursula Jernberg
Genieten van groen

‘Zullen we even in de boomgaard gaan zitten.’ Met koffie in de hand steken we de zandweg over. Ursula Jernberg verhuisde in februari van Amsterdam naar de noordkant van de Veluwe. Het werd haar uitvalsbasis op zoek naar stille plekken. Om iets preciezer te zijn: plekken waar alleen natuurlijke geluiden te horen zijn. Ze hoopt er in oktober een fototentoonstelling van te maken en haar doel is mensen bewust te maken van het belang van stilte.

Tussen de appel- en perenbomen is het allesbehalve stil. Er klinkt een symfonie aan vogelgeluiden. Jernberg: ‘Het aantal decibels is hier de helft minder (31) dan in de buurt van Artis, waar ik in Amsterdam woonde.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Mogen we op uw land een oud kerkenpad herstellen?' Veel boeren zeiden toen 'ja'

Hoe paden die werden gebruikt om stiekem naar de kerk te gaan, nu al 25 jaar een dorp verenigen, vrijwilligers blij maakt en ook nog eens nieuwe natuur oplevert.

Afbeelding

Drones met kunstmatige intelligentie gaan weidevogels nog sneller signaleren

Of het de weidevogel gaat redden, is nog maar de vraag, maar met kunstmatige intelligentie wordt hun bescherming in ieder geval makkelijker. De drone wordt steeds slimmer.

Afbeelding

Nationale Parken helpen particulieren van hun tuin een 'klein nationaal parkje' te maken

Nationale Parken proberen mensen te verleiden om de tuin zó in te richten, dat die naadloos aansluit bij het natuurgebied. Met inspiratietuinen en cursussen in je eigen buurt.

Afbeelding

Juliana liep naar de man met de zaag al in zijn hand. En ze redde een boom die er nog steeds staat

Toen prins Bernhard zei dat er gemaaid kon worden in de tuin van paleis Soestdijk, gebeurde het weleens dat koningin Juliana de maaiers resoluut terugstuurde. Niet nodig, vond ze.

Afbeelding

De zadenbibliotheek: het groeit, het is gratis en ze vertrouwen je voor 100 procent

In vijf jaar tijd is het aantal zadenbibliotheken in Nederland gegroeid naar 80. Je ‘leent’ er zaad. En ja, je brengt ook zaad terug. 'Mensen brengen soms zakken vol.'

Afbeelding

Geluiden van gekrijs, geweerschoten en kanonnen helpen niet. Hoe verleid je slimme dieren?

Gedragsbioloog Diederik van Liere probeert wilde dieren op andere gedachten te brengen. Gaat het hem lukken een groep slimme roeken in Assen te verhuizen, die de bewoners daar al jaren zat zijn?