Christelijk scheiden, hoe werkt dat? ‘Relatietherapie leidt niet altijd tot een betere relatie’

Interview
Als een christelijk huwelijk op de klippen loopt, trekken omstanders al gauw een wenkbrauw op. Met de bijbelse oproep niet te scheiden, is het onderwerp niet afgedaan, vindt scheidingsmediator Maria de Jong. Zij pleit voor meer genade. Relatietherapeut Anne-Marie van den Hee weet zelf wat scheiden is, en helpt anderen bij het oprapen van de scherven. Hoe werkt dat, christelijk scheiden?
Hans-Lukas Zuurman
vrijdag 4 juni 2021 om 12:00 aangepast 09:06
Scheidingsmediator Maria de Jong-De Kruijf en relatietherapeut Anne-Marie van den Hee.
Scheidingsmediator Maria de Jong-De Kruijf en relatietherapeut Anne-Marie van den Hee. beeld Hans-Lukas Zuurman

‘Wie ben je als kerk om diep te oordelen over huwelijkscrises?’

‘Wat God samengevoegd heeft, scheide de mens niet’, staat er in de Bijbel. Toch ziet scheidingsmediator en familierechtadvocaat Maria de Jong-De Kruijf (36) geregeld christelijke huwelijken stranden. En dat schuurt met zo’n bijbeltekst. Hoe kun je ‘christelijk scheiden’?

‘Je moet goed in je vel zitten om dit werk te kunnen doen’, vertelt scheidingsmediator en scheidingsadvocaat Maria de Jong-De Kruijf. ‘Ik heb elke dag huilende mensen aan de telefoon. Soms bid ik stilletjes voor iemand, dat God een extra oogje in het zeil houdt.’ Zelf is ze getrouwd en moeder van vier jonge kinderen. In haar werk wil ze nabij zijn en teg..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Bij het politiebureau ga ik een rondje om'

naam Jochem Smaal (32), geluidsman en artiest Gijsjaradijsja

Afbeelding

Marja en Lisa zijn tweelingzussen, vriendinnen én collega's. 'Hooguit tien minuten ruzie. Dan een knuffel'

Marja en Lisa de Groot (32) zijn een eeneiige tweeling. Ze zijn naast zussen hechte vriendinnen en horeca-ondernemers. ‘Als Lisa vroeger viel, ging ik meehuilen.’

Afbeelding

Cees zegt dat hij honderd wordt, maar moet daar van zijn vrouw D.V. bij zetten. 'En gelijk heeft ze'

Cees Engbers (77) uit Oudehaske beleefde als bedrijfsleider hachelijke momenten, zoals die keer dat hij ’s nachts uit zijn bed werd gebeld omdat een werknemer met zijn hand in een snijmachine terecht was gekomen.

Afbeelding

Hoe stop ik met roddelen? 'Iemand die roddelt zegt meer over zichzelf dan over de ander'

Roddelen drijft mensen uit elkaar. Wilkin van de Kamp is oprichter van de christelijke organisatie Vrij Zijn. Hij schreef het boek ‘Roddelen doe ik niet’. Vandaag: zeven manieren om een roddelvrije zone te creëren.

Afbeelding

Na vijftien jaar gaat reptielenzoo Serpo weer open. 'Freek Vonk is hier ooit nog begonnen'

Na een sluiting van bijna vijftien jaar gaat reptielenzoo Serpo deze zomer weer open voor het publiek. Directeur Walter Getreuer heeft alle financiële middelen moeten aanboren om zijn levenswerk in stand te houden.

Afbeelding

Hun pastorie is direct verbonden met de kerk. 'Het is daarom een uitdaging om echt tot rust te komen'

Marjolijn en Louis Runhaar wonen in een monumentale pastorie naast de Gertrudiskathedraal in Utrecht. ‘Als we een weekendje weg zijn, is het kerkenwerk pas echt uit beeld.’