Christelijk scheiden, hoe werkt dat? ‘Relatietherapie leidt niet altijd tot een betere relatie’

Interview
Als een christelijk huwelijk op de klippen loopt, trekken omstanders al gauw een wenkbrauw op. Met de bijbelse oproep niet te scheiden, is het onderwerp niet afgedaan, vindt scheidingsmediator Maria de Jong. Zij pleit voor meer genade. Relatietherapeut Anne-Marie van den Hee weet zelf wat scheiden is, en helpt anderen bij het oprapen van de scherven. Hoe werkt dat, christelijk scheiden?
Hans-Lukas Zuurman
vrijdag 4 juni 2021 om 12:00 aangepast 09:06
Scheidingsmediator Maria de Jong-De Kruijf en relatietherapeut Anne-Marie van den Hee.
Scheidingsmediator Maria de Jong-De Kruijf en relatietherapeut Anne-Marie van den Hee. beeld Hans-Lukas Zuurman

‘Wie ben je als kerk om diep te oordelen over huwelijkscrises?’

‘Wat God samengevoegd heeft, scheide de mens niet’, staat er in de Bijbel. Toch ziet scheidingsmediator en familierechtadvocaat Maria de Jong-De Kruijf (36) geregeld christelijke huwelijken stranden. En dat schuurt met zo’n bijbeltekst. Hoe kun je ‘christelijk scheiden’?

‘Je moet goed in je vel zitten om dit werk te kunnen doen’, vertelt scheidingsmediator en scheidingsadvocaat Maria de Jong-De Kruijf. ‘Ik heb elke dag huilende mensen aan de telefoon. Soms bid ik stilletjes voor iemand, dat God een extra oogje in het zeil houdt.’ Zelf is ze getrouwd en moeder van vier jonge kinderen. In haar werk wil ze nabij zijn en teg..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Mijn kleindochter zegt: 'Opa, dit smaakt heel anders dan de sla uit de supermarkt!''

Wie een moestuin wil beginnen, moet vaak geduld hebben. Een groot aantal volkstuinverenigingen kent een wachtlijst. Waarom is het de moeite waard om een moestuin te hebben? Vandaag vertelt: Palko Andriska (72) uit Veenendaal.

Afbeelding

Het weekend van Thom: 'Als er iets misgaat, moet je doen of er niks is gebeurd'

Op zaterdag is Thom Runhaar (10) vaak te vinden bij de scouting. 'Altijd lekker buiten', vindt hij. Sinds een paar maanden is Thom misdienaar op zondag. Hij vertelt over zijn weekend.

Afbeelding

Deze broers wonen en werken samen: 'Het is een soort scheiden als hij straks trouwt'

Ze groeiden samen op, wonen bij elkaar en runnen samen hun videomarketingbedrijf. Wat bindt de broers Remco en Roland Guijs? 'Het is bijna telepathisch tussen ons.'

Afbeelding

De liefde voor de bever bekoelt, maar daar is wat aan te doen. 'Nee, ik ben geen knuffelaar'

Bevers die drie van de vier bomen omknagen. Langs de Maasplassen in Limburg gebeurt dat. 'Voor de natuur is het niet zo erg. Maar wel voor het draagvlak van de bever. Pak waardevolle bomen in met gaas. Dat helpt.'

Afbeelding

Het 'Kasteeltje van Nieuwendijk' staat te koop: 'Van een afstand zag het er mooi uit'

Op huizenverkoopsites speuren we naar de meest excentrieke panden. Vandaag: Het ‘Kasteeltje van Nieuwendijk’ staat te koop. Een landhuis met de luxe van een verwarmd zwembad, een grote overdekte veranda en een tuin die grenst aan de Brabantse Biesbosch.

Afbeelding

Corry Frieling (81) had weinig met geloof, tot die ene dag: 'Vanuit de duisternis kwam ik in het licht'

Corry Frieling (81) uit Veenwouden groeide als enig kind op in een communistische omgeving. Met het geloof deed ze niet veel. Totdat haar vriendin zich bekeert. 'Ik zag een stralende vrouw, die al haar hoop en vertrouwen op God had gesteld.