‘Veel mensen voelen ongemak bij het woord ‘geloof’, maar niemand wil ongelovig zijn’

Interview
Tom de Haan (40) is de stadsdominee van Haarlem en gitarist/saxofonist in The Irrational Library, een rock-’n-roll-‘protestband voor moderne tijden’. ‘Haarlemmers van mijn leeftijd hebben geen benul van het onderscheid tussen een dominee en een priester.’
Rimme Mastebroek
zaterdag 10 april 2021 om 03:01 aangepast 21:23
Tom de Haan: 'Er is niets leuker dan bijbellezen met mensen die niet in de kerk zijn opgegroeid. Het is frisser.'
Tom de Haan: 'Er is niets leuker dan bijbellezen met mensen die niet in de kerk zijn opgegroeid. Het is frisser.' beeld Martin Waalboer
Zeven Deugden

Een gesprek over de zeven deugden: wijsheid, rechtvaardigheid, dapperheid, matigheid, geloof, hoop en liefde.

Hoop

‘In 2014, een jaar nadat ik voor de Protestantse Gemeente Haarlem begon te werken, wees iemand mij op The Irrational Library, een winkel in de Doelstraat met vintage kleding, poëzie en lp’s. Op de deur hing een briefje in het Engels met, vertaald naar het Nederlands: ‘The Irrational Library promoot zowel zonde als redding en wil je graag op allebei voorbereiden. Welkom’. Dat een winkel in Haarlem zulke zware termen gebruikte, vond ik direct interessant.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Sopraan Francis van Broekhuizen: 'Ik heb een kinderlijk geloof. Dat komt steeds weer boven'

Sopraan Francis van Broekhuizen is bekend vanwege haar deelname aan tv-programma’s. Ze is grappig, maar gebruikt haar podium ook om op te komen voor minderheden en haar liefde voor klassiek muziek door te geven.

Afbeelding

Psycholoog Michelle van Dusseldorp hoopt dat Nederlandse christenen meer leren genieten

Liefde is veel meer dan romantiek. En wie echt aan de slag wil met bijbelse begrippen als 'de minste' en 'dienstbaar' zijn, moet eerst een eigen identiteit ontwikkelen, zegt psycholoog Michelle van Dusseldorp.

Afbeelding

Cor ontwerpt dure jachten: 'Ik mag van God getuigen in een wereld waar Hij nauwelijks wordt erkend'

Cor de Rover (58) ontwerpt ‘boten’ - zoals hij exclusieve jachten noemt - voor de rijksten der aarde. Zelf heeft hij geen boot. Sterker nog: nooit in z’n leven bezat hij zo weinig als nu - en was hij zo gelukkig.

Afbeelding

Zijn patiënten hielpen Dirk De Wachter door een zware periode: 'Ben door het oog van de naald gekropen'

Toen psychiater Dirk de Wachter ernstig ziek was, hielpen zijn gezin, maar ook zijn patiënten en volkomen onbekenden hem erdoorheen: ‘U kent mij niet, maar ik ken u wel', schreven ze. Hoe denkt hij over de zeven deugden?

Afbeelding

Voormalig topschaatser Mark Tuitert: 'Ik probeerde als kind mijn ouders bij elkaar te brengen'

Tijdens zijn loopbaan als schaatser kreeg Mark Tuitert te maken met verschillende tegenslagen, waaronder de vechtscheiding van zijn ouders. 'De stoïcijnse filosofie heeft me geholpen de band met mijn vader te herstellen.'

Afbeelding

Marcel van de Ven: 'Rust is een wapen dat nooit weigert. Vaak is langzaam snel genoeg'

Marcel van de Ven is bekend van het tv-programma Hunted, waarbij deelnemers 21 dagen uit handen van rechercheurs proberen te blijven. ‘Zo’n liedje als van rapper Lil’ Kleine, Drank en drugs, vind ik vreselijk om naar te luisteren.’