Hoe Henk van huisvriend echtgenoot werd. ‘Dit huwelijk is een verrijking van jarenlange vriendschap’

Interview
Henk de Ruiter kwam als huisvriend al jaren over de vloer bij het gezin van Jouktje en Harrie Pathuis. Hij had niet gedacht dat hij ooit de partner van Jouktje zou worden. ‘Er bloeide een intense liefde op.’
Hans-Lukas Zuurman
zaterdag 3 april 2021 om 03:05
Henk en Jouktje de Ruiter. 'We houden wel utopisch veel van elkaar, hoor.'
Henk en Jouktje de Ruiter. 'We houden wel utopisch veel van elkaar, hoor.' beeld Hans-Lukas Zuurman

‘Je komt op het mooiste moment binnen.’ Henk de Ruiter (67) gebaart vanuit de kleine huiskamer naar het zonnige en weidse uitzicht over het Groninger landschap bij Noordwolde. Henk kocht het huisje, dat naast een boerderij staat, jaren geleden, toen hij nog vrijgezel was. Samen met Harrie Pathuis, zijn vriend en destijds echtgenoot van Jouktje, was hij op huizenjacht geweest. ‘Schier, nait?’, had Harrie gezegd. Gronings voor ‘Mooi, hè?’. Henk schilderde de uitspraak op een bord. En dat hangt nog altijd bij de voordeur. Echtgenote Jouktje (71) deelt koffie en gevulde koeken uit en gaat zitten. De donkergroene wand achter haar vormt een kleurig contrast met de bloeiende gele forsythia. ‘Ik houd van takken’, vertelt ze. ‘Ze zaten ook in mij..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marieke en Frankwin wonen in het Haagse klooster, naast het werkpaleis van de koning

Na drie jaar wonen in Azië moest de familie Colijn terug naar Nederland. Ze woonden overal en nergens, totdat ze een huurappartement vonden in het Haagse klooster. ‘Het voelde als op adem komen.’

Afbeelding

Vandaag vertelt: Wabe Bakker uit Leusden.

Afbeelding

Michelle (12) stuitert bij het zien van Formule 1: ‘Ik volg veel coureurs op Instagram‘

In de serie ‘Mag ik je telefoon even zien?’ geven jongeren hun - vaak dierbare - telefoon uit handen aan een journalist. Wat zegt hun telefoon over wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden?

Afbeelding

Wil je extravert overkomen? Dan moet je snel antwoorden bij je sollicitatie

Iemand die kort pauzeert, voordat hij op een vraag antwoordt, wordt sneller als introvert beoordeeld dan iemand die onmiddellijk antwoord geeft. Dat schrijven onderzoekers. Hoe komt dat?

Afbeelding

Huisartsen Miranda en Eva zijn goede vriendinnen: ‘Onze band voelt als een vangnet’

Via hun Instagram-account Beroepsgeheimen delen ze anonieme verhalen uit hun spreekkamers. Privé zijn huisartsen Miranda Tjeerdsma-Kraan (34) en Eva Elbert-Haitsma (32) uit Friesland daarnaast hechte vriendinnen.

Afbeelding

Annemiek wil haar werk doen ‘zoals Jezus deed’: ‘Mensen opzoeken en helpen met hun problemen’

Als ambulant begeleider bij Stichting Ontmoeting helpt Annemiek Bolle (22) midden in Rotterdam Kralingen mensen hun leven weer op de rails te krijgen. ‘Ik ben altijd weer verrast hoeveel we als mensen gemeen hebben.’